Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Osnovna škola Brajda

Sve škole koje su djelovale na području Rijeke
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Osnovna škola Brajda

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 30.11.2014, 19:02

2014-11-29 11. Osnovna skola Brajda.jpg
2014-11-29 11. Osnovna skola Brajda.jpg (205.25 KiB) Pogledano 5625 puta

Osnovna škola Brajda

Cilj ove teme je da omogućimo podatke o ovoj školi, svima onima koji su tu školu pohađali, da se prisjete malo :srce :čitati: , svima onima koji će pohađat tu školu ali i svima onima onima koga to zanima. Pridružite se i vi tekstualno i fotografski. ;) Prva škola u ovoj rubrici je upravo ova škola.

U tijeku su radovi na školskoj dvorani. Radovi su trebali na ljeto početi. Razlog kašnjenja radova u OŠ Brajda, prema pojašnjenju Grada Rijeke, projektantska je procjena koja je značajno premašila proračunom osigurana sredstva. Naime, okvirna procjena troškova koji su se mogli sagledati prije detaljnih analiza kretala se oko milijun kuna, no kada je projektna dokumentacija sanacije školske sportske dvorane dovršena uključivala je unutarnje i vanjsko uređenje u potpunosti, te je iznosila 3,6 milijuna kuna.

Radovi predviđaju sanaciju krovnog pokrova, anuliranje skrivenog žljeba i izbacivanje visećeg oluka i vanjskih vertikala odvodnje na fasadu građevine, sanaciju fasade odnosno njeno oblaganje termoizolirajućim sendvič panelima, postavu nove aluminijske bravarije, izradu nove gromobranske instalacije, sanaciju oborinske kanalizacije u okolišu građevine te uređenje okoliša dvorane.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Osnovna škola Brajda

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 30.11.2014, 20:35

Zahvaljujući ploči , znamo kad je i izgrađena školska dvorana.
Osnovna škola Brajda dvorana projekt metal ljubljana.jpg
Osnovna škola Brajda dvorana projekt metal ljubljana.jpg (367.05 KiB) Pogledano 5617 puta

Projekt Metal, Ljubljana, 1976.

Osnovna škola Brajda je 2008. svečanom akademijom u HKD-u na Sušaku obilježila svoj 60. rođendan ! Što znači da od 1948 djeluje.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 30.11.2014, 20:41

Osnovna škola Brajda.JPG
Osnovna škola Brajda.JPG (171.08 KiB) Pogledano 5615 puta

OŠ Brajda nekada je imala više od tisuću učenika, a svojevremeno se radilo i u tri smjene. Danas imaju oko 400 učenika i od 2008 školske godine rade u jednoj smjeni, dok se poslijepodne održava samo izborna nastava i slobodne aktivnosti.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 30.11.2014, 20:55

Školski objekti stalno traže svoje održavanje , kad je sve napokon u redu iznutra , onda je taman vrijeme, izvana, da se nešto odlomi i tako u krug. :lol:

stepenice brajda (1).JPG
stepenice brajda (1).JPG (260.67 KiB) Pogledano 5609 puta

stepenice brajda (2).JPG
stepenice brajda (2).JPG (267.18 KiB) Pogledano 5609 puta

Komadi stepenice se odvojili.

Košta to sve !

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 30.11.2014, 21:13

OŠ »Brajda« pogled na igralište iza dvorane. Campetto !

Zadnji put se u taj dio igrališta, ulagalo sedamdesetih godina, kada se osnovna škola gradila.
Campetto igraliste 4.1. 2012 (3).JPG
Campetto igraliste 4.1. 2012 (3).JPG (312.9 KiB) Pogledano 5603 puta

Na ovoj lokaciji već postoje instalacije za struju i cijevi za vodu – zbog toga jer je nekad davno tu bila stambena kuća

Campetto igraliste 4.1. 2012 (4).JPG
Campetto igraliste 4.1. 2012 (4).JPG (316.45 KiB) Pogledano 5603 puta

Nedavno je neugledna i zapuštena površina dobila svoj parkić. Bila je to površina bez klupica, košara za otpatke, bez sadržaja za dječju igru, s urušenim zidovima i hrpama smećem. Šteta što je slika bez ljuljački i gumene podloge, naime delikventi su to sve porazbijali, uključujući i tobogan kojeg ovdje nema. :ruka

Campetto igraliste 4.1. 2012 (2).JPG
Campetto igraliste 4.1. 2012 (2).JPG (334.33 KiB) Pogledano 5603 puta

Igralište za košarku i nogomet.

eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 4

Post broj:#6  PostPostao/la eneo » 2.12.2014, 01:13

Sjećam se vremena prije izgradnje dvorane. Na tom prostoru bila je mala stambena kuća sa vrtom. U njoj je živio školski domar. Tada se škola zvala Josip Brusić.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 2.12.2014, 11:31

Sad ide pitanje a tko je bio Josip Brusić ? :lol: Vjerujem da mnoge generacije koje su pohađale tu školu bi to trebale znati. :piti:

Nego , namjerno nisam htio brzati sa zaključkom kad je izgrađena baš sama OŠ Brajda, jer mi je školska dvorana i djelovala kao da je nešto kasnije izgrađena.
Na stranicam grada piše ovako :
Kratka povijest škole Osnovana je 1948. godine kao četverogodišnja škola. Od 1951.g. djeluje kao osmogodišnja škola. Godine 1962. seli u sadašnju zgradu i dobiva ime Osnovna škola "Josip Brusić". Godine 1992. naziv škole je promijenjen u Osnovna škola "Brajda".
http://www.rijeka.hr/OsnovnaSkolaBrajda

Dakle od 1962. počinje školovanje u toj zgradi.
osnovna škola Brajda Belveder os niknula 62 dvorana 76.jpg

Nema dvorane ! :lol:

eneo

Post broj:#8  PostPostao/la eneo » 2.12.2014, 12:59

Ja sam je pohađao od 5. do 8. razreda. Pojma nemam tko i što je bio Josip. Najvjerojatnije da je bio pripadnik saveza komunista ili borac NOB. Možda španski borac? Oprostite na neznanju. :ne znam: Odgovor moguće da znaju milic ili edotijan. :lol: :pozdrav:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 167

Post broj:#9  PostPostao/la Vežičanka » 2.12.2014, 14:16

Josip Brusić je bio borac 2. brigade XIII primorsko-goranske udarne divizije, pao za slobodu 7. listopada 1943.godine

eneo

Post broj:#10  PostPostao/la eneo » 2.12.2014, 14:53

Moguće da sam to učio u školi ali davno je to bilo. Godine čine svoje i mjenjaju ljude i razmišljanja. Ne piše od koga je jadan stradao,od nijemaca, talijana ili hrvata. :ne znam:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 167

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 2.12.2014, 15:44

Najvjerojatnije se radi o ovom događaju

Iz teme Stari grad Hreljin

Tijekom II svjetskog rata Hreljin aktivno sudjeluje u antifašističkoj borbi. Prvi partizanski logor osnovan je šumi na području Tuhobića, brda iznad Hreljina. 7. listopada 1943. godine njemačka vojska je u ofenzivi uništila logor i život je izgubilo 107 partizana.

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 86

Post broj:#12  PostPostao/la edotijan » 2.12.2014, 23:07

Dobar dan,
U OŠ Josip Brusić, sam pohađao 6,7 i 8 razred. Završio sam 1968. godine. U ovu školu sm prešao , jer se OŠ Vladimir Gortan, iz zgrade riječke gimnazije selila na Trsat kod kasarne. Jedan dio učenika je prešao ovdje, a jedan dio u OŠ Mateotti, koja je tada djelovala u zgradi današnjeg Pomorskog fakulteta. Ovdje bih spomenuo profesora Slavka Manestra, koji je imao brzu ruku za šamaranje učenika, predavao je matematiku. Bio je i direktor Josip Bebek, koji na žalbe o tim postupcima ponekad nije reagirao.
Tada je o bila moderna škola, koju su zvali i eksperimentalna, koja je u manjoj zgradi imala kabinete za likovni, domaćinstvo, fiziku, kemiju i muzički odgoj. U prizemlju glavne grade je bila potpuno neodgovarajuća dvorana za fički odgoj, koja je imala posebne svlačionije za učenice i učenike, kabinet za razvijanje filmova i slika, te ogromna sala za tehnički odgoj, gdje je svaki učenik tokom nastave imao vlastiti radni stol. Bilo je uvedeno centralno grijanje i svaki razred je imao jedan zid sa prozorima, i platnenim roletama za zaštitu od sunca. Tada je nastava bila u dvije smjene. Sreća u nesreći, u vezi spomenutog profesora je bila, da je obližnje kino Viševica, postajalo azil na matineji kada je profa bio loše volje. Skoro sam zaboravio, bio je tu i profesor Turk, visok jedno dva metra, imao je šake kao lopate, a još uvijek imam osjećaj da su se njegovi (moji) šamari čuli i u drugoj učionici.
Kasnije se za vrijeme nastave nije moglo iz škole jer su na ogradi dvorišta bili navareni šiljci, kao da su u školi zvijeri a ne učenici. Pojedini profesori su stvarno znali predavati gradivo i zainteresirati učenike, ali bilo je i suprotnih primjera. Za vrijeme boravka u školi bile su obavezne tute i šlape. Po hodnicima su bili ormarići za odlaganje cipela, da se ne uništavaju parketi. Jedina stvarno velika stvar , su bili WC, kojih je bilo dovoljno, a muški i ženski su bili odvojeni. Na ulazu, prekoputa današnje dvorane su se za velikog odmora, prodavali sendvići od crne salame, mislim da je to bila tirolska salama. 1967. i 1968. su se počeli odžavati plesovi petkom poslije druge smjene, u tadašnjoj dvorani za fizički odgoj, što je malo popravilo image škole.
Ovim putem koristim priliku da pozdravim sve učenike koji te 1968. završili osmi razred i razišli se k'o rakova djeca . Do danas se nismo sakupili, a pojedine tadašnje učenice i učenike, nisam više vidio. Neki su otišli u dobra spominjanja, kao što bi rekao Mišo Cvijanović
Škola je i danas na istom mjestu i preimenovana je u OŠ Brajda, ima pravu dvoranu za fizički odgoj. Za mene, koji sam u njoj izgubio tri godine svog djetinjstva, ona ostaje OŠ Josip Brusić.
Pozdrav
Edo Tijan
Zadnja izmjena: edotijan; 3.12.2014, 01:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 2.12.2014, 23:33

Uživah, čitajući iako ju nisam pohađao. :kava:

Ali veći broj članova moje obitelji išao je u ovu školu. :mrgreen: :čitati:

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#14  PostPostao/la edotijan » 3.12.2014, 00:50

Dobar dan Adamiču,
Netko je rekao da mi ništa ne zaboravljamo, samo je problem nečega se prisjetiti. Tako je ovaj post o OŠ Brajda prizvao stare uspomene, koje će nadam se biti interesantne posjetiteljima foruma. Pozivam ostale članove foruma da nam približe svoje nekadašnje školske dane. moja kći je također išla u ovu školu.
Netko je rekao: Od koljevke do groba, najljepše je đačko doba.
Pozdrav
Edo Tijan

edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#15  PostPostao/la edotijan » 3.12.2014, 01:12

SUŠAČKA REVIJA broj 66/67
Talijanska je međuratna vlast u Rijeci obilježila za nju važan jubilej - desetogodišnjicu aneksije Rijeke Italiji (1924. – 1934.) – značajnom i velikom novogradnjom, modernim školskim zdanjem kojeg su 1932. zajednički projektirali riječki arhitekti inž. Bruno Angheben i inž. Pietro Bacci. Osnovna je škola nosila ime Niccoló Tommaseo, ali se, zbog smještaja u Ulici Daniele Manin, za nju uvriježio naziv Scuola Manin. I danas ta zgrada služi u prosvjetno-pedagoške svrhe udomljujući osnovnu školu Nikola Tesla (ranije OŠ Josip Brusić i Eksperimentalna OŠ N. Tesla) i riječki Filozofski fakultet (ranije Pedagoški fakultet).

Iz gornjeg teksta je vidljivo, da je u originalu OŠ Josip Brusić bila kod Kosog tornja, izgradnjom nove zgrade je premještena na brajdu, a u staroj zgradi je formirana OŠ Nikola Tesla.
Pozdrav
Edo Tijan

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Škole