Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Aktualni događaji u Rijeci i okolici.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23980
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Post broj:#271  PostPostao/la Adamić » 21.3.2023, 10:24

Prije je da nema novaca za takav skupi projekt.

Brod-muzej
Obnova Galeba traje već četvrtu godinu. Pitali smo kad će konačno početi primati posjetitelje


Orjana Antešić

21. ožujak 2023 09:18

Prema najboljem scenariju, povratak obnovljenog »Galeba« može se očekivati tek krajem ove godine / Foto S. DRECHSLER

Iz gradske uprave nisu htjeli konkretizirati kuloarska nagađanja o pretendentima za komercijalni sadržaj
povezane vijesti

“Galeb” je puno više od ploveće rezidencije. Izložba “Školski brod” krije jako zanimljivu priču
Opatijski vatrogasci u nesvakidašnjoj akciji spasili mladog galeba: ‘Spašavali smo mi i zmije zapletene u ogradi…’
Obnova »Galeba« bliži se kraju: Je li Lürsen iskazao interes za koncesiju?RIJEKA – Projekt prenamjene »Galeba« u brod-muzej, s pratećim ugostiteljsko-smještajnim sadržajem, zagazio je u četvrtu godinu i potrajat će još određeno vrijeme dok brod bude spreman za privezivanje u riječkoj luci i primanje prvih posjetitelja. Prema najboljem scenariju, povratak obnovljenog i kompletiranog »Galeba« može se očekivati tek krajem ove godine, uz prilične izglede da se to pomakne i na 2024. godinu.

Razlog tome nisu primarni zahvati na rekonstrukciji i obnovi broda već, uvjetno rečeno, njegova nadogradnja u koju se, osim dijela koji je vezan na uređenje muzejskog postava, ubraja i komercijalni dio, za čijeg zakupca Grad Rijeka tek treba raspisati natječaj. Od trenutka kad se provede taj postupak i odabere budući zakupac, prema nekim procjenama, trebat će minimalno još barem četiri do pet mjeseci da se tih tisuću »kvadrata« prostora, namijenjenih ugostiteljsko-smještajnom sadržaju na brodu, uredi i privede svrsi.

Mimo plana

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar svojevremeno je bio najavio da će natječaj za budućeg zakupca biti objavljen početkom prošlog ljeta. Sam gradonačelnik Marko Filipović potvrdio je tada da su stigla dva pisma namjere od zainteresiranih strana. Štošta se oko »Galeba« i vremenski i financijski fulalo i premašilo u odnosu na planirano, tako da to nije ništa novo. Obrazloženje koje smo pritom dobili iz gradske uprave jest da objavu natječaja diktira definiranje pozicije priveza »Galeba« u riječkoj luci.– U tijeku pripreme za objavu natječaja za zakup Lučka uprava nas je obavijestila da odobrenje pozicije priveza na Riječkom lukobranu između bitvi 45 i 50 nije aktualno s obzirom na promjenu planova u samoj luci te da će nam novo odobrenje biti dostavljeno nakon izrade maritimne studije kojom će biti određeno najsigurnije mjesto priveza broda. U samom natječaju treba precizirati točnu poziciju priveza, navode iz gradske uprave.

U Lučkoj upravi Rijeka očekuju da će maritimna studija biti zgotovljena do kraja ovog mjeseca, što znači da bi se pitanje konačne pozicije »Galeba« u riječkoj luci vrlo brzo trebalo službeno iskristalizirati. Među nekoliko opcija koje su se spominjale u proteklom razdoblju, čini se da će konačno rješenje ići u pravcu da stalan privez »Galeba« na Molo longu ipak bude na potezu od obnovljenih lučkih dizalica prema Porto Barošu, odnosno ispred sezonskog priveza za kruzere.

Tridesetogodišnji najam

Uvjeti koji će se postaviti pred budućeg zakupca komercijalnih sadržaja na »Galebu« već su poznati i definirani Odlukom o zakupu dijelova plutajućeg objekta – Broda »Galeb«, podsjećaju iz gradske uprave. Prema toj odluci, koja je donesena još 2020., početna cijena zakupnine definirana je na tri eura po četvornom metru, a ugovor bi se sklopio na rok od 30 godina, za vrijeme koje bi budući zakupac bio pet godina oslobođen od plaćanja zakupnine.

Otvorena paluba površine 343 četvorna metra predviđena je za ugostiteljske usluge / Foto S. DRECHSLER

– Prema Odluci o zakupu dijelova plutajućeg objekta – Broda »Galeb«, dio gornje palube ukupne površine 323 četvorna metra interijera i 343 četvorna metra otvorene palube predviđen je za prostor ugostiteljskih usluga dok je dio gornje i glavne palube, ukupne površine 401 četvorni metar, predviđen za usluge smještaja. U samom natječaju bit će precizirane šifre djelatnosti. Plan je organizirati smještajne kapacitete, a ugostiteljske usluge pružati u djelatnosti restorana, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Za razlog zbog kojih bi se budući zakupac oslobodio na pet godina od plaćanja najamnine u Gradu Rijeci apostrofiraju kako će zakupnik imati visoke troškove ulaganja u privođenje prostora funkciji za koju plaća zakup. Pravdaju to, nadalje, i participacijom u održavanju brodskih tehničkih sustava. U tom dijelu troškova budući zakupac sudjelovat će s oko 20 posto što je definirano tako da su stavili u omjer površine zatvorenog komercijalnog prostora i ukupno zatvorenog prostora na »Galebu«.

Ima li interesa, pokazat će natječaj

Zanimljivo je da se u Gradu Rijeci u obrazloženju tog gratis razdoblja plaćanja zakupnine pozivaju i na troškove koje će budući zakupac imati prema Lučkoj upravi, s obzirom na to da će morati plaćati varijabilni i fiksni dio koncesijske naknade za pružanje ugostiteljskih i turističkih usluga putnicima. Također, pozivaju se i na obvezu zapošljavanja koja se, usput rečeno, sama po sebi podrazumijeva.

Iz gradske uprave nisu htjeli konkretizirati kuloarska nagađanja o pretendentima za komercijalni sadržaj na »Galebu«, kao ni jesu li još uvijek aktualni prošlogodišnji iskazi interesa.

– Nezahvalno je unaprijed govoriti o interesu zakupaca. Natječaj će pokazati tko je stvarno zainteresiran. Mi vjerujemo da će interesa biti jer se radi o jedinstvenom objektu, brodu-muzeju izuzetne prošlosti, atraktivnom već samom po sebi. Dodatno, »Galeb« je sada već u visokom stupnju dovršenosti, postoje relativno jasni planovi uređenja samog područja lučke uprave pa vjerujemo da će interes za brod u kontekstu zakupa sigurno biti veći no što bi bio prije, recimo dvije-tri godine, kažu u odgovorima iz Korza 16.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... jetitelje/
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Turnic
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 28
Pridružen: 9.11.2022, 20:52

Re: Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Post broj:#272  PostPostao/la Turnic » 21.3.2023, 15:11

Navodno Lurssen uzima u koncesiju dio Galeba...

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4873
Teme: 167
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Post broj:#273  PostPostao/la Vežičanka » 21.4.2023, 09:32

Prije 2 dana u Kraljevici

Galeb u Kraljevici.jpg
Galeb u Kraljevici.jpg (124.56 KiB) Pogledano 2596 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23980
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Post broj:#274  PostPostao/la Adamić » 30.8.2023, 23:04

Titov brod
Za hostel i kafić na Galebu stiglo – nula ponuda! Zašto nitko nije zainteresiran za “novu riječku atrakciju”


Slika

RIJEKA – Iako je natječaj za zakup broda »Galeb« produžen, i iako su u gradskoj vlasti očekivali da bi ovaj put moglo biti zainteresiranih zakupaca, to se nije dogodilo budući da do 28. kolovoza 2023. godine nije stigla ni jedna ponuda.

Dodatna analiza

Kada je riječ o potencijalnim zakupcima, optimist je bio i riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je bio uvjeren da bi se ta priča mogla uspješno okončati.

– Iako je nekoliko poduzetnika iskazalo svoj interes uoči i tijekom natječaja za zakup dijela broda »Galeb« za ugostiteljsku i djelatnost smještaja, taj interes nažalost nije i formaliziran te na natječaj u za to predviđenom roku nije stigla niti jedna ponuda.Na nama je sada da dodatno razmotrimo i analiziramo uvjete ovog natječaja, a potom i donesemo odluku o daljnjim postupcima vezanim uz ugostiteljsku i smještajnu djelatnost, te o novom natječaju.

Do tada, nastavljamo s prenamjenom broda »Galeb« u muzej.

Naime, poznato je da se natječajem tražio zakupac za manji dio površine broda, odnosno za 993 četvorna metra broda od ukupno 5.549 četvornih metara površine »Galeba«, te da se najveći dio broda preuređuje u muzej, izjavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović nakon još jednog neuspješnog natječaja za zakup komercijalnog dijela »Galeba«.

Na prvom natječaju površina palube broda koja se daje u zakup nije bila precizirana točnim brojem četvornih metara, već je navedeno »do 343 četvorna metra«, zbog toga što nisu bili poznati uvjeti priveza broda i točna površina na dijelu palube koju zauzima sva potrebna oprema za siguran privez.

Došlo je do ispravke u produženom natječaju pa je navedeno da je površina otvorene palube koja se daje u zakup 269 čertvornih metara.

Kada je riječ o komercijalnim sadržajima za koje se tražio zakupac, riječ je o ugostiteljskom objektu i hostelu za koje je predviđena površina od 993 četvorna metra. S novoutvrđenom površinom prostora i zadanom cijenom od 11,02 eura po četvornom metru, početni iznos mjesečne zakupnine smanjen je za 815 eura i iznosi 10.943 eura. Izmjenama i dopunama natječaja smanjen je i iznos jamčevine koja se mora uplatiti za pristup licitaciji – s 44.094 na 41.036 eura.

Foto Marko Gracin

Drugi natječaj

Na produženom natječaju promijenjen je i postotak u kojem zakupnik sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda »Galeb« sa svim potrebnim servisima, u postotku od 17,90 posto ukupnih troškova navedenog održavanja, osim sustava klimatizacije i ventilacije koji je zaseban dio, za dijelove broda »Galeb« koji se daju u zakup u obvezi je održavanja zakupnika.

Prema natječajnim uvjetima zakupac komercijalnog dijela budućeg broda-muzeja o svom trošku mora urediti 993 četvorna metra prostora budućeg restorana, terase i hostela.

– Na račun tih ulaganja predviđeno je da bi se budućeg zakupca oslobodilo plaćanja zakupnine na rok od pet godina.

Potpis ugovora o zakupu i predaja u posjed komercijalnih dijelova broda previđeni su u roku od 30 dana od trenutka kad odabrani (najpovoljniji) zakupnik ishodi od Lučke uprave Rijeka koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti koja se dodjeljuje na rok od 10 godina, navedeno je u natječajnim uvjetima.

U natječajnoj dokumentaciji propisano je da budući zakupac ima rok do 10. svibnja 2024. godine za završiti sve radove uređenja dijelova broda »Galeb« i ishoditi sve tražene suglasnosti.

Što je pošlo po zlu

No, unatoč činjenici da je smanjena kvadratura i iako su potencijalni zakupci obišli brod »Galeb«, nitko nije poslao ponudu.

Sada će gradonačelnik Marko Filipović sa suradnicima još jednom morati analizirati što je pošlo po zlu i na koji način će staviti u funkciju komercijalni dio broda »Galeb«.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... atrakciju/
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23980
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sanacija broda Galeb (Titov brod)

Post broj:#275  PostPostao/la Adamić » 20.11.2023, 14:29

Stari moj za ovo dati jebenih 120 milijuna, ovo ružno izgleda !!!

NOVI ROK
Galeb: Brod-muzej bit će otvoren najranije sredinom 2024., debelo kasni izbor zakupca komercijalnog dijela

Slika
RIJEKA – Dobra dva i pol mjeseca nakon jalovog pokušaja da se dobije zakupac za komercijalni dio broda »Galeb«, u Gradu Rijeci još uvijek rade analize što je pošlo krivo i što promijeniti da bi se gotovo petina prostora na budućem brodu-muzeju privela svrsi, kao što je to poodavno zamišljeno u ovom projektu.

– U tijeku je analiza svih natječajnih uvjeta i uvjeta iz Odluke o zakupu dijelova plutajućeg objekta broda »Galeb«, nakon čega će se odabrati optimalna opcija uvjeta davanja u zakup i analizirati tržište na transparentan način. Namjera je novi natječaj objaviti do kraja tekuće godine, navodi se u odgovoru koji smo dobili iz Grada Rijeke.

Kulturno dobro

Za razliku od optimističnih najava uoči i tijekom raspisa propalog natječaja, kada se spominjalo da je nekoliko poduzetnika iskazalo interes, zanimljivo je, ali i indikativno da ovog puta u Gradu Rijeci »preskaču« upit o tome postoji li uopće realni interes kod potencijalnih zakupaca koji vide svoju računicu i spremni su se uhvatiti ukoštac sa svim zaprekama koje nosi uređenje planiranih ugostiteljsko-smještajnih kapaciteta na brodu koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Sigurno je da to, osim što povećava troškove uređenja, u bitnome ograničava moguće zahvate na prilagodbi brodskih prostora današnjim standardima i željama budućeg zakupca.
Nakon niza promašenih najava oko toga kada će brod »Galeb« primiti svoje prve posjetitelje i goste u riječkoj luci, najnovije je da u Gradu Rijeci sada to pomiču na sredinu iduće godine. I pritom, striktno se vezuju za završetak radova na uređenju muzejskog postava.

– U tijeku je priprema za objavu javne nabave za odabir izvršitelja postava. Slijede, dakle, radovi na uređenju muzejskog postava temeljem projekta koji je izradila renomirana i nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. Sam dovršetak uređenja muzejskog postava, kao i otvaranje muzeja javnosti planiramo sredinom sljedeće godine, kažu u Gradu Rijeci.

Možda i bez zakupca

Hoće li zamišljeni komercijalni aspekt u projektu prenamjene nekadašnjeg Titovog broda uspjeti pratiti ovaj zadnje najavljeni gantogram završetka uređenja muzejskog postava, saznat će se ubrzo. Jer, ukoliko propadne novi natječaj za zakup ugostiteljsko-smještajnih prostora na »Galebu«, postat će jasno da se u tom dijelu neće moći hvatati zadnje deklarirani rok od sredine iduće godine. Što znači, opet, novu odgodu ili, kao krajnju mogućnost, da budući brod-muzej bude završen, ali bez zakupca komercijalnih prostora s kojim bi se dijelili troškovi održavanja broda.

Određene procjene upućenih kazuju, naime, da u od trenutka kad budući zakupac »uđe« u prostor, trebat će najmanje četiri do pet mjeseci da se zamišljeni ugostiteljski i smještajni dio »Galeba« uredi i završi, i to pod uvjetom da sve teče glatko i bez nepredviđenih okolnosti. U idućim danima i tjednima pred odgovornima u Gradu Rijeci je da nađu rješenje kojim će primamiti potencijalne zakupce – samo povoljnijim financijskim uvjetima zakupa ili, moguće, nekim drugim bitnijim promjenama, kao što je sama površina i namjena prostora u odnosu na ono što se minulog ljeta neuspješno davalo u zakup.

Vrijedi podsjetiti da se natječajem, koji je bio raspisan početkom srpnja ove godine, tražio zakupac za oko tisuću četvornih metara otvorenog i zatvorenog dijela gornje palube, gdje se planira ugostiteljski sadržaj, dok su drugi dio gornje i glavna paluba bili predviđeni za hostelsku ili hotelsku uslugu smještaja. Jedinična cijena zakupnine bila je utvrđena na 11,02 eura po kvadratnom metru što je za konačnih 993 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora budućem zakupcu značilo mjesečna davanja od 10.942 eura.

Sudjelovanje u troškovima održavanja broda

S obzirom na to da budući zakupac dobiva »goli« prostor, na račun ulaganja u natječaju je bilo predviđeno oslobađanje od plaćanja zakupnine na rok od pet godina, dok se cijeli taj prostor davao u zakup na rok od 30 godina, pri čemu budući zakupac mora ishoditi od Lučke uprave Rijeka i koncesiju za obavljanje gospodarske djelatnosti. To nije kraj svim davanjima i obvezama jer je planirano da budući zakupac, proporcionalno površini brodskog prostora koje »drži« u zakupu, sudjeluje i u troškovima održavanja i ispitivanja svih tehničkih sustava broda, sa svim potrebnim servisima. Za 993 četvorna metra od ukupno 5.549 četvornih metara brodskog prostora, kojim raspolaže »Galeb«, bio je predviđen udio od 17,9 posto, s koliko bi zakupac trebao participirati u spomenutim troškovima.

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... og-dijela/
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Aktualno

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost