Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Staro napušteno groblje Bakarac

Grad Kraljevica
Broj stanovnika: 4 568
gost

Staro napušteno groblje Bakarac

Post broj:#1  PostPostao/la gost » 17.10.2010, 19:45

Duhovi prošlosti: Sablasno staro napušteno groblje Bakarac

Na staroj makadamskoj cesti Bakarac - Križišće nalazi se crkva Sv. Trojice. Stotinjak metara od nje smješteno je staro napušteno groblje Bakarac, napušteno negdje početkom 20tog stoljeća. Zašto? Ne znam!

Nalazim na podatke da je to zapravo bilo staro hreljinsko groblje, ali zašto su prestali s ukopima tamo i sve prepustili da obraste u povijuše i stabla zaista ne znam. Pogledajte slike...

Bakarac 1.jpg
Bakarac 1.jpg (167.7 KiB) Pogledano 3024 puta

Ovdje vidite crkvu Sv. Trojice - do nje vodi asfaltirani put, a dalje prema Križišću i bajkerskom kafiću vodi makadamska zarasla cesta, kojom možda može proći terenac, ili pješak! Groblje je negdje u tom zelenilu cca stotinu metara udesno od crkve.

Bakarac 2.jpg
Bakarac 2.jpg (121.64 KiB) Pogledano 3024 puta

Par slika oko crkve - nju su produžili i podigli joj zvonik 1882. godine prikupljanjem dobro voljnih prinosa

Bakarac 3.jpg
Bakarac 3.jpg (109.01 KiB) Pogledano 3024 puta

Bakarac 4.jpg
Bakarac 4.jpg (118.87 KiB) Pogledano 3024 puta

Bakarac 5.jpg
Bakarac 5.jpg (148.48 KiB) Pogledano 3024 puta

Uz zid crkve sa strane suprotne cesti nailazim na tri prastara nadgrobna natpisa - vjerojatno s groblja kojem idem u pohode

Bakarac 6.jpg
Bakarac 6.jpg (254.44 KiB) Pogledano 3024 puta

Ovo je ulazna kapija sa strane ceste!

Bakarac 7.jpg
Bakarac 7.jpg (347.38 KiB) Pogledano 3024 puta

Obraslo i zaraslo - probijam se i silazim puteljkom obraslim i omeđenim sa obje strane suhozidovima

Bakarac 8.jpg
Bakarac 8.jpg (270 KiB) Pogledano 3024 puta

Ovim puteljkom

Bakarac 9.jpg
Bakarac 9.jpg (226.74 KiB) Pogledano 3024 puta

pedesetak metara nizbrdo ima prolaz u lijevo - ulazim i u lijevom uglu vidim ruševinu - bila je u tako obraslom i ruševnom stanju da je nisam ni slikao, a desetak metara od nje evo i prve grobnice - netaknute i zarasle ... Zanimljivo kako se to dozvolilo!

Slika

Isti nadgrobni spomenik sa natpisne strane

Bakarac 11.jpg
Bakarac 11.jpg (290.5 KiB) Pogledano 3024 puta

Još jedan križ - Grga Grubišić preminuo 1923. g.

Slika

Još vizura sablasnog zapuštenog groblja - biste li ovdje došli po noći?

Bakarac 13.jpg
Bakarac 13.jpg (177.05 KiB) Pogledano 3024 puta

Izblijedjeli i jedva čitljiv natpis na jednoj grobnici - pročitah ... Turina ... umro 1893 g.

Bakarac 14.jpg
Bakarac 14.jpg (430.11 KiB) Pogledano 3024 puta

Još grobnica

Bakarac 15.jpg
Bakarac 15.jpg (285.08 KiB) Pogledano 3024 puta

ovo je jugozapadni ugao ogradnog suhozida, granica groblja - vidi se i slomljeni nadgrobni kamen ispred uz zid

Bakarac 16.jpg
Bakarac 16.jpg (354.79 KiB) Pogledano 3024 puta

A onda iznenađenje - masivni kameni križ u sredini prostora groblja - zaista djeluje impresivno i moćno u toj divljini!

Slika

Kako nam brojke kažu, podignut je 1890. godine!

Bakarac 18.jpg
Bakarac 18.jpg (336.23 KiB) Pogledano 3024 puta

Odista impresivno

Bakarac 19.jpg
Bakarac 19.jpg (346.66 KiB) Pogledano 3024 puta

Ispod križa mala grobnica

Slika

Čistiji dio groblja - inače vidljive su rupe u nivelaciji terena - dakle neki su vjerojatno svoje mrtve prenijeli na nove lokacije, ali ovdje još ima pokopanih i nepremještenih duša!

Bakarac 21.jpg
Bakarac 21.jpg (266.59 KiB) Pogledano 3009 puta

Još jedna željezna grobnica s anđelom

Slika

Slomljeni križ, u skladu s napuštenim grobljem

Bakarac 23.jpg
Bakarac 23.jpg (313.52 KiB) Pogledano 3024 puta

Završni pogled na izlaz - ulazna kapija.

:zastava: :slikanje: :putopisac:

rijeka53

Re: Bakarac

Post broj:#2  PostPostao/la rijeka53 » 17.10.2010, 19:55

:bravoveliki:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 17.10.2010, 19:57

Jako zanimljivo. : čitam
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 17.10.2010, 21:16

Nedavno sam čuo priču da su se gore zakapali mrtvi, ali da je tamo cijelo zapušteno groblje...nisam imap pojma :shock:
Odlične slike, vrijedno malo istražiti o groblju...
Bravo zokxy :gore
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Post broj:#5  PostPostao/la gost1 » 18.10.2010, 05:25

Zanimljivo i sablasno...

Prema Službenim novinama PGŽ, odnosno "Odluci o grobljima" grada Kraljevice:

"Članak 2.

Na području Grada Kraljevice postoje sljedeća groblja: Kraljevica, Šmrika, Križišće i Bakarac (staro groblje uz crkvu Sv. Trojice izvan uporabe).

Groblja iz ovog članka su komunalni objekti u vlasništvu Grada Kraljevice.
"

(Pronađeno na Guglu nakoc cca 12 sekundi potrage.)

Komentar o "sablasnosti": sve ovisi o svjetonazoru ili tradiciji onog koji to gleda. Naša kultura je poštovanje prema umrlima dovela do toga da se groblja smatraju nekakvim mističnim mjestima, definitivo nečim što se izbjegava noću...

Ovdje "kod mene" u Koreji se mrtvi, naravno, pokapaju na "klasičnim" grobljima (naravno sa svojim specifičnostima), ali se tradicionalno mrtvi pokapaju i na privatnim posjedima, redovito u šumama ili planinama. To znači da će bilo koji šetač u prirodi biti zapravo non-stop okružen grobovima. Ali, ja npr. uopće nemam onaj nekakav doživljaj jeze koji bi imao prilikom večernjeg prolaska uz npr. trsatsko groblje.

To vam je otprilike ovako (svi ovi humci koji se vide su grobovi!):

Bakarac p005z.jpg
Bakarac p005z.jpg (136.29 KiB) Pogledano 3029 puta

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#6  PostPostao/la nikola » 18.10.2010, 12:53

Da, naša kultura je takva da se više bojimo mrtvih, a ne živih. :shock:
Osobno, ne bi volio da su humci sa tjelesnim ostacima posvuda kao na ovoj zadnjoj slici, ali nisam ni za to da moraš dignuti dobar kredit kako bi imao grobnicu.
A Kraljevica bi mogla ovo groblje ubaciti u turističku ponudu.Naravno, nakon uređenja.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Post broj:#7  PostPostao/la gost1 » 18.10.2010, 13:16

Ja mislim da, što se uređenja tiče, da se zapravo radi o zahvatu koji bi zahtijevao neka minimalna sredstva, doslovno dođe par ljudi s "mačetama" i masakrira ovu invaziju šipražja.
A stvorilo bi se stvarno jedno "mistično" mjesto za koje vjerujem da bi postojao određeni turistički interes.

Samo, zamislite da dođe par ljudi u Grad Kraljevicu, veli nešto poput "Dajte nam par sendviča i dvije-tri pive, mi bi malo raskrčili ono groblje"...Čini mi se da bi usplahireni činovnici dmaho zvali policiju, vojsku te psihijatriju (ne nužno tim redom)... : lud

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#8  PostPostao/la nikola » 18.10.2010, 13:20

Baš kako si i naveo, ne nužno tim redom :kava:
Ali sutra bi sigurno izašli u novinama.A svi obučeni u majice što Adamić šije. :lol:

Fiamma

Post broj:#9  PostPostao/la Fiamma » 18.10.2010, 17:25

lappino napisao:Ja mislim da, što se uređenja tiče, da se zapravo radi o zahvatu koji bi zahtijevao neka minimalna sredstva, doslovno dođe par ljudi s "mačetama" i masakrira ovu invaziju šipražja.
A stvorilo bi se stvarno jedno "mistično" mjesto za koje vjerujem da bi postojao određeni turistički interes.

Samo, zamislite da dođe par ljudi u Grad Kraljevicu, veli nešto poput "Dajte nam par sendviča i dvije-tri pive, mi bi malo raskrčili ono groblje"...Čini mi se da bi usplahireni činovnici dmaho zvali policiju, vojsku te psihijatriju (ne nužno tim redom)... : lud

Predložit ću ja gradonačelniku da to bude sljedeća eko-akcija za dan planeta Zemlje. :D

gost

Post broj:#10  PostPostao/la gost » 19.10.2010, 09:04

Bakarac je najbolji primjer primorskog mjesta koje se nije razvilo. Zasto i kako prepustam povjesnicarima. Bakarac nema ni najgori polozaj, ni najgoru klimu a ipak je stao na razini polovice 19. stoljeca.
Naime u doba kada je nastajalo groblje to je bio logican polozaj - malo iznad grada, a opet ne predaleko. Iz primjera Rijeke vidimo kako je grad polako "pojeo" stara groblja, odnosno, ona su se s vremenom našla u centru grada. Bakaracko groblje nije tako daleko od mora ali gradic se nikad nije razvio i dosao do njega. Sada to sablasno i napusteno groblje izgleda preveliko i predaleko za malo mjesto poput Bakarca.
Samo jedan mali podsjetnik u kom smjeru povijest moze ici. :čitati:

gost

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 20.10.2010, 18:22

Pada mi na pamet jedan razlog napuštanja lokacije - u centru Bakarca iza magistrale ima lokalni trg sa perilom i izvorom vode ... možda je u neko doba došlo do onečišćenja te vode uzrokovanog lešinama koje se nalaze na padini kojom podzemne vode silaze do tog perila, a u doba kad je pitka voda imperativ preživljavanja možda se zato potražila bolja lokacija groblja ... iako je zanimljivo da ne nalazim na netu razlog napuštanja ...

Opet moram u istraživanje, sva sreća da ima starih ljudi koji su voljni pričati o prošlosti, pa kad budem imao malo vremena, otkrit ću i tu tajnu

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 20.10.2010, 19:29

Ne treba ti puno za naći razlog napuštanja groblja nad Bakarcem.
Vjerojatno se crkva zaprla jer su pali pod Kraljevicu i to je to.

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 13

Post broj:#13  PostPostao/la luka lik » 23.10.2010, 13:47

Ja sam iz Kraljevice...koliko me sjećanje služi to zapušteno groblje je bilo zapravo hreljinsko i tamo su se kopali ljudi sa Hreljina,pa kada se napravilo groblje na Hreljinu s time se prestalo,vjerojatno je služilo kasnije možda Bakarčanima i Križišćanima dok nisu napravljena nova groblja,
Inače glede čišćenja nema to baš nekog smisla jer je dosta van puta i za godinu dana bi opet zaraslo (ipak nije to park da se može otići s djecom :ne znam:

Akec
Volim grad koji teče !
Volim grad koji teče !

Teme: 2

Post broj:#14  PostPostao/la Akec » 7.1.2012, 18:45

Trebalo bi bolje istražiti staro hreljinsko groblje.

gost

Post broj:#15  PostPostao/la gost » 7.1.2012, 18:47

rajka napisao:Trebalo bi bolje istražiti staro hreljinsko groblje.

dobar dan, rajka!

U kom smislu bolje? Forenzičar nisam ...

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Kraljevica