Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Sveučilišni kampus na Trsatu

Riječki razvojni projekti
Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1720
Teme: 22
Pridružen: 23.6.2011, 00:40
Lokacija: Turnić

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#136  PostPostao/la Fiuman » 3.2.2012, 20:50

:bravo:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#137  PostPostao/la Adamić » 4.2.2012, 00:58

Bravo ! :bravo:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#138  PostPostao/la Adamić » 7.2.2012, 04:31

I GRAĐEVINSKI FAKULTET U KAMPUSU NA TRSATU OSTAO BEZ VODE, STUDENTI SE ŽALE NA PROBLEME S FASADOM I NEDOVOLJNO GRIJANJE
Fasada se drži, to je najvažnije

Cijela zgrada Građevinskog fakulteta jučer je zbog smrznutih cijevi ostala bez vode, a samim tim i bez funkcionalnih sanitarnih čvorova. Kako se studenti i djelatnici fakulteta ipak ne bi morali snalaziti kako znaju i umiju da bi zadovoljili svoje osnovne životne potrebe, uprava je na prvoj etaži garaže objekta postavila dva kemijska »Toi Toi« WC-a. Studenti Građevinskog fakulteta početkom studenoga uselili su u velebni objekt u sveučilišnom Kampusu na Trsatu, vrijedan više od 115 milijuna kuna, ali već po useljenju suočili su se s brojnim problemima. Osim već pomalo uobičajenih problema s vodom, studenti, s kojima smo razgovarali, žale se i na grozne uvjete rada, uzrokovane kako nedovoljnim grijanjem objekta, tako i problemima s fasadom. Famozna poliventilirajuća fasada Građevinskog fakulteta, poput ventilirajuće fasade na susjednom, dovršenom, ali još uvijek zatvorenom objektu Sveučilišnih odjela, nije izdržala haranje jake bure po Trsatu s udarima na mahove i preko dvije stotine kilometara na sat. Kao ilustraciju problema s fasadom, studenti navode i aluminijske brisoleje, fasadne elemente za zaštitu od sunca, koji na vjetru proizvode neizdrživ zviždajući zvuk pa su dobili uputu da ih se ne smije ostaviti zatvorene na duže vrijeme, a pogotovo ne noću.
Dekanica Građevinskog fakulteta prof. dr. Aleksandra Deluka Tibljaš navodi kako se utvrđuje uzrok problema zbog kojeg je cijeli nedavno otvoreni objekt ostao bez vode te da će se sanaciji pristupiti u najkraćem mogućem roku.
– Funkcioniramo što bolje možemo u ovim okolnostima, a srećom, trenutačno se na fakultetu ne odvija nastava, već samo ispitni rokovi, zbog čega u objektu boravi samo manji dio studenata i djelatnika. Kao privremeno rješenje, postavili smo kemijske wc-e u garaži, a vjerujemo da će trenutačni problem biti ubrzo riješen – kaže dekanica.
Premda su se jučer pojavile informacije da je komad lima odletio s krova objekta, prof. dr. Deluka Tibljaš kaže kako nema nikakvih saznanja o tome.
– Fasada se zasad drži i to je najvažnije. Od useljenja u objekt nismo imali problema s fasadom – dodaje dekanica.

U postolara najgore cipele

Novi objekt, koji je projektirala mr. sc. Olga Magaš, s gotovo devet tisuća četvornih metara suvremenih predavaonica, kabineta, nastavničkih ureda te pet laboratorija, otvara sasvim nove mogućnosti za daljni razvoj studija i istraživanja na Građevinskom fakultetu. Nažalost, teško da će sve to previše značiti studentima sve dok u ovom reprezentativnom objektu ne profunkcioniraju neke osnovne stvari.
– Poznata je izreka da postolar ima najgore cipele, ali smiješno je da baš mi građevinari moramo imati toliko problema s objektom svog fakulteta – komentar je jednog od studenata Građevinskog fakulteta.

A. PETRAK (Novi list)

gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (1).jpg
gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (1).jpg (51.06 KiB) Pogledano 2851 puta

gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (2).jpg
gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (2).jpg (65.33 KiB) Pogledano 2851 puta

gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (3).jpg
gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (3).jpg (80.59 KiB) Pogledano 2851 puta

gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (4).jpg
gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (4).jpg (86.83 KiB) Pogledano 2851 puta

gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (5).jpg
gradevisnki fakultet rijeka kampus Trsat (5).jpg (63.88 KiB) Pogledano 2851 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
klošarinjo zamet
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 36
Pridružen: 5.10.2010, 21:33
Lokacija: malo tu, malo tamo

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#139  PostPostao/la klošarinjo zamet » 7.2.2012, 12:59

Ovo je žalosno, nikako smješno! :radovi: :radovi: :ne znam:

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1720
Teme: 22
Pridružen: 23.6.2011, 00:40
Lokacija: Turnić

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#140  PostPostao/la Fiuman » 7.2.2012, 15:18

A još je žalosnija činjenica da žele prodati zgrade pojedinih fakulteta da bi od tih novaca financirali izgradnju ostalog sadržaja u kampusu. Od novaca što bi dobili prodajom zgrade Medicinskog fakulteta žele finacirati jedan paviljon za smještaj studenta. Zato su oni brže bolje počeli prebacivati smjerove i fakultet gore da to zaživi, jer su stukli toliko lovu a gore tako reći zjapi prazno...toliki objekti za nekoliko fakulteta, i još su samo otežali jer je povezanost katastrofa...

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#141  PostPostao/la Adamić » 7.2.2012, 16:49

Ima još..piše li ga se..piše..

-------------------------------------
POTPUNI KOLAPS SVEUČILIŠNOG KAMPUSA NA TRSATU
FOTO Na Filozofskom fakultetu studenti u kaputima, kapama i rukavicama; Građevinski otkazao nastavu; Akademija bez dijela krova

Autor: Andrej Petrak


Zbog zaleđenih cijevi zatvoren je i studentski restoran u Kampusu i, prema najavama, bit će otvoren tek 11. veljače

Nakon Građevinskog fakulteta , još jedan reprezentativan objekt u sveučilišnom Kampusu na trsatskom vjetrovitom »brdu znanja« ostao je bez vode zbog zaleđenih odvodnih cijevi u garaži, a riječ je o Filozofskom fakultetu, zgradi vrijednoj čak 160 milijuna kuna. Osim najnovijih akutnih problema s vodom i zaleđenim cijevima, ono što studente i profesore riječke Filozofije muči praktički od useljenja, nedovoljno je grijanje objekta. Situacija je kulminirala u proteklih tjedan dana, zbog temperaturnih minusa koji su »zaledili« cijelo riječko područje, pa su se studenti, profesori i svi ostali djelatnici fakulteta, osim studeni koja vlada Kampusom, morali naviknuti i na ledene temperature u većem dijelu objekta. Kape, rukavice i tople jakne obvezna su oprema svih koji proteklih tjedan dana riješavaju svoje ispitne i druge obveze na Filozofskom fakultetu. Službena je preporuka Uprave fakulteta svim profesorima da ispitne rokove s tornja i sjevernog dijela objekta presele na južno krilo, gdje su smješteni jedine koliko-toliko zagrijane učionice i kabineti.

Zatvoren restoran Kampus
S problemom zaleđenih cijevi suočio se i Studentski centar Rijeka, koji je bio prisiljen zatvoriti studentski restoran Kampus. Restoran će zbog zamrznutih vodovodnih cijevi ostati zatvoren sve do 11. veljače. Ostali objekti u sastavu Studentskog centra RIjeka, a riječ je o restoranu Index, restoranu Mini u Studentskom naselju, te kantini Medicinar, nastavljaju s radom u redovnom radnom vremenu.

Sustav grijanja radi, ali ne dovoljno da bi se ravnomjerno zagrijali svi prostori u zgradi. Drugi problem s kojim se suočavamo je onaj s bravarijom, budući da kroz prozore stalno puše vjetar pa boravak u prostorijama nije nimalo ugodan. Tu je i problem s garažom, gdje su se, jednako kao i na susjednom objektu Građevinskog fakulteta, na niskim temperaturama smrznule i puknule odvodne cijevi, zbog čega je cijeli objekt ostao bez vode, kaže dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar.

Dodaje kako je Uprava kontaktirala izvođača radova, splitski Lavčević, te kako im je poručeno da bi njihove ekipe trebale istoga dana izaći na teren, ovisno o tome kad će se uspjeti probiti iz Zagreba.
– Što se tiče problema s vodom, kontaktirali smo jednu tvrtku i nadamo se da ćemo do kraja dana osposobiti sustav i da će problem biti riješen. Iz tog razloga nismo postavljali kemijske »Toi Toi« WC-e, kao što su to bile prisiljene učiniti kolege na Građevinskom fakultetu. U svakom slučaju, osim vode, koja je hitni problem, dugoročno moramo riješiti sustav automatizacije grijanja, kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje svih prostorija. Kontaktirali smo Siemens, čije se softversko rješenje koristi u automatskom sustavu grijanja. S obzirom na uložena sredstva u objekt smatramo da se problemi i uočeni nedostaci moraju hitno riješiti. Smatramo da moguća opravdanja zbog ekstremnih uvjeta nimalo ne drže vodu, kaže dekan Šustar.

Najodgovorniji za održavanje objekata u Kampusu svakako su vlasnici, Sveučilište u Rijeci, a rektor prof. dr. Pero Lučin slaže se kako je najpotrebnije riješiti tri hitna problema.

– Jedan je problem zamrzavanje odvodnih kanalizacijskih cijevi u garaži, koje nisu izolirane, a trebaju li biti, odgovorit će struka. Ono što odmah moramo učiniti, i što će, vjerujemo, riješiti velik dio problema, jest spriječiti preveliko ventiliranje garaže, zatvaranjem prolaza i prozora. Na tome već sad radimo, a nabavili smo i toplinske topove, kako bi se kanalizacijske cijevi otopile. Ne očekujemo veliku štetu, ali svakako će biti potrebno sanirati oštećene spojeve na cijevima. Nadalje, izvođač radova, splitski Lavčević, mora u garantnom roku u potpunosti osposobiti grijanje. Distribucija topline još uvijek nije riješena na zadovoljavajući način i to je ono što treba pod hitno napraviti. Zgrada Filozofskog fakulteta, kao i ostali u objekti u Kampusu, zahtjevna je i komplicirana za upravljanje i održavanje. Moramo poraditi na automatizaciji cijelog sustava grijanja. Već šest mjeseci radimo na potrebnom projektu i nadamo se da ćemo time riješiti pitanje investicijskog održavanja za cijeli Kampus, jer trenutno je automatiziran samo sustav temperature, ali ne i sustav nadzora distribucije topline. Radi se o ozbiljnom projektu, koji namjeravamo realizirati tijekom ove godine, kaže rektor prof. dr. Lučin.

Napominje da je ovo Sveučilištu prvo iskustvo s ovako hladnim zimama na Kampusu, da su nešto iz svega naučili, te da se moraju dobro pripremiti za sljedeći put.

Problem zaleđenih cijevi na novootvorenoj zgradi Građevinskog fakulteta zasad se neće pokušati riješiti uporabom toplinskih topova, kao što je to slučaj na susjednom objektu Filozofskog fakulteta.

– Na Građevinskom fakultetu glavni je problem ventiliranja garaže, koja je dosta otvorena. Naleti bure kroz garažu užasno su veliki i tek nakon što te otvore zatvorimo ima smisla govoriti o tome kako zagrijati taj prostor. Dio cijevi je izoliran, dio nije, ali zbog ekstremne hladnoće u garaži zamrznule su se čak i električno grijane cijevi. Potpuno riješavanje ovog problema zahtijevat će dodatno investiranje i to nije nešto što možemo napraviti sad nabrzinu, kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin.

Građevinski otkazao ispite i nastavu

Sa Sveučilišta poručuju da su tijekom utorka otklonjeni veći kvarovi uzrokovani vremenskim neprilikama na objektu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta. Uprava Građevinskog fakulteta zbog loših vremenskih uvjeta odlučila je otkazati nastavu, ispite i kolokvije, planirane od 7. do 10. veljače, nakon 16 sati. Obavijesti o nadoknadi tijekom sljedećeg tjedna bit će objavljene na mrežnoj stranici fakulteta www.gradri.uniri.hr. Sa Sveučilišta poručuju da se intenzivno radi na otklanjanju svih kvarova uzrokovanih nevremenom, uključujući smrznute vodovodne cijevi, kvarove na hidrantskoj mreži, te sprinkler uređajima.
Zbog nepovoljnih vremenskih prilika aktivnosti u Kampusu svedene su na minimum, a Sveučilište je ustrojilo interventnu skupinu koja obilazi cijelo područje i intenzivno radi na otklanjanju kvarova.

Na objektu Akademije primijenjenih umjetnosti bura je u subotu otvorila dio krova, a zahvaćeno je oko dvadeset četvornih metara krova. Angažirani su izvođači koji bi u što kraćem roku trebali ukloniti štetu i omogućiti normalno odvijanje aktivnosti na Akademiji.

Nevolje u Kampusu na Trsatu / Foto R. Brmalj
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
marceljevadraga
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 19
Pridružen: 8.8.2011, 17:59
Lokacija: marceljeva draga

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#142  PostPostao/la marceljevadraga » 12.2.2012, 13:35

Imao sam priliku proći kroz par tih zgrada....banana gradnja. Opravdanje za padanje onih ploča je da izvođači-projektanti nisu predvidjeli tako jaku buru :bravo:, kao da orkanska bura nikad nije prije puhala po Trsatu

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#143  PostPostao/la Adamić » 12.2.2012, 15:15

Eto da naprave skuplje a kako treba sad bi bili na miru a ne ovako šuplje . Održavanje objekta će doći jako mnogo. Stvarno, tko je to radio treba mu zabranit gradnju. Objekti propadaju već sad a što će biti nakon 20-30 godina ? :lol: :oops: :ruka Hoće li biti dovoljno novca za stalna krpanja ?
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#144  PostPostao/la Adamić » 20.2.2012, 06:06

DOGOVOREN ARANŽMAN DO LJETA GRADNJA STUDENTSKOG SMJEŠTAJA NA TRSATU
Kampusu 100 milijuna kuna iz Europske banke

Za prvu fazu gradnje studentskog smještaja u Kampusu treba oko 120 milijuna kuna, a glavnina će se osigurati iz kredita EIB-a, uz kamatu od 3,5 do 4 posto

RIJEKA Ministri Željko Jovanović i Slavko Linić misle ozbiljno: gradnja studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu krenut će već do ljeta zahvaljujući ugovoru o financiranju koji će biti potpisan sa Europskom investicijskom bankom, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svom je godišnjem proračunu osiguralo dodatnih gotovo 19 milijuna za riječko Sveučilište.
Na trsatskoj kavi u subotu ujutro ministri Jovanović i Linić u razgovoru s rektorom Perom Lučinom utvrdili su smjernice modela financiranja izgradnje studentskog smještaja, i gradnja bi mogla započeti već u roku od tri mjeseca.

Zaključni sastanci

– Građevinske dozvole za cijeli projekt već su izdane, gradilište je otvoreno, a zahvaljujući riješenoj natječajnoj dokumentaciji, izgradnja prve faze studentskog smještaja može početi već do ljeta, nakon završetka javnog nadmetanja. Upravo iz tog razloga, ali i jer ovakva investicija znači i novo zapošljavanje građevinske operative, kolega Linić i ja, zajedno s rektorom Lučinom, već duže vrijeme radimo na financijskom modelu kako bi taj projekt krenuo bez daljnjeg odgađanja. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo pronašli rješenje i da ćemo suradnjom Ministarstva, Sveučilišta u Rijeci i Europske investicijske banke sljedećih dana vjerojatno održati zaključne sastanke i potpisati ugovor koji će omogućiti početak gradnje prije ljeta kaže ministar Jovanović.

EIB odobrio financiranje 27 projekata u Hrvatskoj

U razdoblju od 2001. do kraja 2010. godine EIB je odobrio za financiranje ukupno 27 projekata u Republici Hrvatskoj u vrijednosti od 2,406 milijarde eura, od čega 22 projekta u javnom sektoru financira zajmovima vrijednim 2,069 milijarde eura, dok su za 9 projekta u privatnom sektoru dani globalni zajmovi bankama za financiranje malih i srednjih poduzeća (336 milijuna eura).

Procjena je da će za prvu fazu gradnje studentskog smještaja i ostalih građevina u Kampusu na Trsatu biti potrebno ukupno osigurati oko 120 milijuna kuna, od čega dakle najvećim dijelom financiranje ide uz pomoć EIB-a. Prva faza obuhvaća izgradnju tri paviljona sa oko 750 kreveta, čime bi postojeći kapaciteti studentskog smještaja u Rijeci bili i više nego dvostruko veći nego danas.
- Kamata koju EIB nudi je 3,5 do 4 posto, i s obzirom da ćemo ostvarivati prihode od studentskog smještaja, onda će nam otplata kredita teći lakše, no naravno da nam u svemu treba podrška države - kaže rektor Pero Lučin, za kojega je gradnja studentskih paviljona u Kampusu sada prioritet broj jedan.
Proračunom Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2012. omogućit će se također da se u bivšoj zgradi Građevinskog u Rijeci osnuje fakultet zdravstvenih studija koji će zdravstvenim radnicima, čije je formalno obrazovanje danas završava s preddiplomskim stručnim studijem, omogućiti stjecanje sveučilišne diplome.

Gorući problemi

– U proračunu za 2012. za riječko Sveučilište MZOS je osigurao dodatnih 19 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu čime su stvoreni svi preduvjeti za nastavak ulaganja u sveučilišni Kampus, ali i za projekt fakulteta zdravstvenih studija koji bi trebao biti lociran u bivšoj zgradi Građevinskog fakulteta. Veseli me što smo na ovaj način osigurali rješenje dvaju gorućih problema, studentskog smještaja i nepostojanja sveučilišnog studija za kadrove u zdravstvu, što nije samo riječki već i državni prioritet, kaže Jovanović.
Istovremeno, dodaje, očekuje da Sveučilište kvalitetnom pripremom projekata osigura nastavak izgradnje ostalih dijelova kampusa – manjim dijelom iz državnog proračuna, a većim iz strukturnih fondova EU. Posebno tu ističe objekt koji je već isprojektiran i ima građevinsku dozvolu, a to je Društveno-kulturni centar, ukupne površine 4.452 četvornih metara.
Tihana TOMIČIĆ
--------------------------------------------------------------------
:bravo: :zastava:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Fiuman
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1720
Teme: 22
Pridružen: 23.6.2011, 00:40
Lokacija: Turnić

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#145  PostPostao/la Fiuman » 10.5.2012, 20:49

Evo danas bio na dobrovoljnoj akciji darivanja krvi na Filozofskome fakultetu pa usput okinuo par slikica... :slikanje:
Sveučilišni kampus na Trsatu Filozofski (1).jpg

Sveučilišni kampus na Trsatu Filozofski (2).jpg

Sveučilišni kampus na Trsatu Filozofski (3).jpg


Ulaz na Filozofski fakultet...

Sveučilišni kampus na Trsatu Filozofski (4).jpg


Jedna od predavaonica na Filozofskome fakultetu, meni se osobno interijer ne sviđa, izgleda mi nedovršeno, tj., kao bunker...ali dobro, valjda je to moderna arhitektura pomiješana s nedostatkom financija...

Sveučilišni kampus na Trsatu Filozofski (5).jpg

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#146  PostPostao/la Vežičanka » 22.10.2012, 11:12

Evo nekoliko slika sa šetnje po kampusu.
Nekadašnja glavna zgrada vojarne Trsat, obnovljena za Akademiju primijenjene umjetnosti:
sveučilišni kampus Trsat 5121.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5121.JPG (195.79 KiB) Pogledano 2862 puta

sveučilišni kampus Trsat 05127.JPG
sveučilišni kampus Trsat 05127.JPG (191.36 KiB) Pogledano 2862 puta

Vjerojatno najslikanija zgrada kampusa-Filozofski fakultet s ulazom na južnoj strani.U istoj je zgradi Učiteljski fakultet s ulazom na sjevernoj strani:
sveučilišni kampus Trsat 5129.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5129.JPG (192.87 KiB) Pogledano 2862 puta

Zgrada sveučilišnih odjela gledana s južne strane:
sveučilišni kampus Trsat 5132.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5132.JPG (194.33 KiB) Pogledano 2862 puta

Na Građevinski fakultet je stavljen natpis. Kad sam prolazila ovo ljeto još nije bio postavljen:

sveučilišni kampus Trsat 5153.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5153.JPG (195.4 KiB) Pogledano 2862 puta

Na kampus vozi autobus br.8:

sveučilišni kampus Trsat 5157.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5157.JPG (184.35 KiB) Pogledano 2862 puta

Da se tu ima (imalo) namjeru izgraditi paviljone za studentski smještaj svjedoče ove dvije table koje već izgledaju kao da su prošle rat:

sveučilišni kampus Trsat 5163.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5163.JPG (263.67 KiB) Pogledano 2862 puta

sveučilišni kampus Trsat 5170.JPG
sveučilišni kampus Trsat 5170.JPG (241.63 KiB) Pogledano 2862 puta

To je prekrasan prostor, jako mi je drago što je to Rijeka izgradila i nadam se da će se izgraditi sve što je predviđeno.
A onome zagrebačkom rektoru, neda mi se ni pamtiti njegovo ime možemo poručiti:
Zašto ne Rijeka!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23883
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#147  PostPostao/la Adamić » 15.11.2012, 22:29

TROGODIŠNJI PROJEKT U ZGRADI SVEUČILIŠNIH ODJELA SVEČANO POČELA RADOM BIBLIOTEKA
Otvorena Sveučilišna knjižnica u Kampusu
Najveće mjesečno povećanje zabilježili smo upravo u listopadu, kad je s radom krenula podružnica u Kampusu. Samo u tom mjesecu realizirano je gotovo 700 usluga, a uobičajeni mjesečni prosjek je između 200 i 300 usluga <
Andrej PETRAK N.L.

Podružnica Kampus Sveučilišne knjižnice Rijeka svečano je otvorena u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu na Trsatu, a riječ je ujedno o prvoj podružnici jedne sveučilišne knjižnice u sustavu visokoškolskih knjižnica u Hrvatskoj. Ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović ocijenila je ovo velikim danom za cijeli kolektiv knjižnice, jer nakon tri i pol godine rada njihov san postao je stvarnost.
– Veliki projekt konačno je završen, a ova promjena u našem razmišljanju o knjižničnom sustavu trebala bi biti poduprta od svih. Zahvaljujem se na pomoći cijelom Rektoratu, koji nam često zadaje »nemoguće« zadatke, koji govore o njihovoj viziji budućnosti visokog obrazovanja.

Sveučilišno izdavaštvo

Prorektor Tonči Mikac pratio nas je i davao nam potporu, a cijeli projekt krenuo je još u ljeto 2009. godine, kad sam dobila zadatak osmisliti projekt objedinjene knjižnice u Kampusu na Trsatu, koja bi služila svim ondje smještenim sastavnicama. Na Senatu Sveučilišta 2010. godine odlučeno je da knjižnica mora biti namijenjena studentima i nastavnicima svih sastavnica. Danas prije svega služimo kao servis Učiteljskom fakultetu, sveučilišnim odjelima, Akademiji primijenjenih umjetnosti, svim sveučilišnim centrima i Znanstveno-tehnologijskom parku, koji nemaju svojih knjižnica. No, naši korisnici su i svi oni ostali koji traže našu podršku, kaže Tomljanović.
Izvršna voditeljica projekta i buduća pročelnica podružnice Sveučilišne knjižnice Rijeka u Kampusu Lea Lazzarich objasnila je kako podružnica na sadašnjoj lokaciji djeluje već od 1. listopada, pružajući usluge velikom broju korisnika.
– U zgradi sveučilišnih odjela dobili smo puno prostora za sve usluge koje moramo kvalitetno odraditi. U 2011. godini realizirali smo 1.605 usluga, što se odnosi na posudbe knjiga, korištenje čitaonice i računala, a do 31. listopada ove godine taj se broj popeo na već 2.258 usluga. Najveće mjesečno povećanje zabilježili smo upravo u listopadu, kad je s radom krenula podružnica na Kampusu. Samo u tom mjesecu realizirano je gotovo 700 usluga, a uobičajeni mjesečni prosjek je između 200 i 300 usluga. Pretpostavljam da je to dijelom i zato što studenti vole velike, nove, lijepe prostore, a mi im na ovoj lokaciji zaista možemo pružiti kvalitetnu uslugu, kaže Lazzarich.
Rektor riječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin najavio je da će knjižnični sustav i sveučilišno izdavaštvo imati veliku ulogu i u sljedećoj Strategiji Sveučilišta što se priprema za razdoblje od 2014. do 2020. godine.
– Očekujem da ćemo u segmentu knjižničnog sustava i izdavaštva ostvariti možda i najveće iskorake u razdoblju koje je pred nama. Bitno će se promijeniti naš odnos prema sadržaju, knjigama i procesu učenja. Velik znak da su promjene počele je i to što je enciklopedija Britannica u travnju potpuno prešla na digitalno izdanje, a ugledne svjetske novine najavljuju istu namjeru. Spremni smo za te promjene. Imamo jako dobre uvjete. Vjerujem da će studenti i nastavnici uživati u novom prostoru podružnice Sveučilišne knjižnice u Kampusu, rekao je rektor.

Dani otvorenih vrata

Sveučilišna knjižnica Rijeka do 16. studenog obilježava Dane otvorenih vrata. Korisnici koji nisu vratili knjige u za to previđenom roku, mogu to učiniti u ovom tjednu bez plaćanja zakasnine, a ujedno vrijedi akcija od 50 posto popusta za upis studenata u knjižnicu. U sklopu Dana otvorenih vrata danas između 9 i 13 sati u prostoru Znanstveno-istraživačke čitaonice bit će održano predavanja Matka Hrvatina i Davora Vidića na temu »Open Access u znanstvenom izdavaštvu«.

Miris starih knjiga

Gradonačelnik Vojko Obersnel otvorenje podružnice doživio je kao međufazu do izgradnje sveukupne Sveučilišne knjižnice u okviru Kampusa.
– Oživotvorenje Sveučilišne knjižnice u Kampusu na Trsatu naš je zajednički cilj. Knjižnice moraju odgovoriti uvjetima vremena i razvoja. Sa sjetom se sjećam mirisa starih knjiga, a smatram da nove tehnologije to ipak neće moći u potpunosti nadomjestiti, kaže gradonačelnik.
Pozdravne riječi uputila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko, koja je Lei Lazzarich darovala knjigu dr. sc. Danka Plevnika »Tolle lege«. Djelo »Tolle lege – Za slobodu čitanja« danas će biti predstavljeno u NSK, a na sveobuhvatan način preispituje fenomen čitanja u današnje vrijeme.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#148  PostPostao/la Vežičanka » 22.1.2013, 21:32

Evo nešto s mog današnjeg prolaza kroz Kampus.
Na istočnom dijelu Kampusa nalaze se dvije jednake zgrade koje su izgrađene kad je tu još bila vojarna.
I dok je jedna lijepo obnovljena još prije nekoliko godina, druga je totalno zapuštena.
DSC06163.JPG
zgrade na istoku Kampusa
DSC06163.JPG (280.57 KiB) Pogledano 3245 puta

U obnovljenoj zgradi nalazi se Znanstveno tehnologijski park
DSC06176.JPG
Znanstveno tehnologijski park
DSC06176.JPG (226.96 KiB) Pogledano 3245 puta

Ulaz u zgradu Znanstveno tehnologijskog parka
DSC06177.JPG
znanstveno tehnologijski park-ulaz
DSC06177.JPG (205.7 KiB) Pogledano 3245 puta

DSC06181.JPG
Znanstveno tehnologijski park-sjever
DSC06181.JPG (264.04 KiB) Pogledano 3245 puta

A ovako izgleda druga zgrada
DSC06161.JPG
zapuštena zgrada na Kampusu
DSC06161.JPG (263.62 KiB) Pogledano 3245 puta

A ovo joj je sjeverna strana i ulaz:
DSC06169.JPG
zapuštena zgrada na Kampusu-ulaz
DSC06169.JPG (279.5 KiB) Pogledano 3245 puta

Ja se nadam da će se naći sredstava da je obnove jer je baš ruglo pa da bude kao i ova:
DSC06156.JPG
Znanstveno tehnologijski park-južna strana
DSC06156.JPG (309.42 KiB) Pogledano 3245 puta

Znanstveno tehnološki park otvoren je 7.04.2009. kao prvi u Hrvatskoj.
Kažu da mu je cilj razvijanje poduzetništva utemeljenog na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, spojiti znanost i gospodarstvo.

Bojim se da uskoro neće imati što spajati jer su od gospodarstva ostale samo mrvice

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#149  PostPostao/la nikola » 22.1.2013, 21:36

Lijepa šetnja kampusom Vežica! A se može slobodno ući u tu zgradu Znanstveno teh. parka?
E da, slike su ti super!!! :bravo:
A ovo za datum...ja to nemam u kronologiji. Idem provjeriti pa stavimo... :čitati:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4805
Teme: 164
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#150  PostPostao/la Vežičanka » 22.1.2013, 21:43

Nekako sumnjam da može ali iskreno nisam provjerila.
Nisam vidjela nikakvu dobrodošlicu ni poziv za posjetioce na ulazu.

Ovo sam našla na stranici sveučilišta u Rijeci:

"U suterenu zgrade trebao bi se smjestiti interaktivni muzej za koji se još uvijek traže financijska sredstva. O brzini dolaska do potrebnih sredstava ovisi datum otvorenja muzeja, čiji je cilj privući posjetitelje svih uzrasta posebno one najmlađe dobi, a prema procjenama prof.dr. Orlića do realizacije muzeja moglo bi doći za šest mjeseci do godinu dana, dok će sljedeća faza biti uređenje okoliša zgrade i parka STeP-a."

To je pisalo pred 3 godine ali nisam ništa čula ni pročitala da se to ostvarilo.

PrethodniSljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron