Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle

općina Jelenje
Broj stanovnika: 5 321
luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 13

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle

Post broj:#1  PostPostao/la luka lik » 4.6.2011, 23:20

:zastava:
Evo zanima me ako Kobler zna nešto više o ovom objektu koji po mom skormnom mišljenju potiče iz renesanse :zastava:

Photo by Mountman

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (1) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (1) Majur.jpg (267.18 KiB) Pogledano 2787 puta

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (2) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (2) Majur.jpg (279.01 KiB) Pogledano 2787 puta

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (3) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (3) Majur.jpg (259.13 KiB) Pogledano 2787 puta

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (4) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (4) Majur.jpg (234.8 KiB) Pogledano 2787 puta

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (5) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (5) Majur.jpg (339.44 KiB) Pogledano 2787 puta

grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (6) Majur.jpg
grobnik barokni dvorac Mayer iz 17.st (6) Majur.jpg (194.47 KiB) Pogledano 2787 puta

gost

Re: Grobnik-neopznati kaštel

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 4.6.2011, 23:49

Ovo je barokni dvorac Mayer iz 17.st.

Čitava je Groinština bila pod mađarskom vlasti - konkretnije obitelji Batthyany - ali oni nisu ni navraćali niti se pretjerano briinuli o dvorcu Mayer (ili Majur, kako ga neki zovu), već su za njih to radili upravitelji

Toliko su dobro vodili ovaj posjed da su ga prodali za duplo (kupili za 2 milijuna forinti, prodali za 4)

Kratki kurs povijesti vlastelinstva Grobnik:

Grobnički kaštel izgradili su Frankopani 1225. godine. Kaštel se spominje u Vinodolskom zakoniku 1228. godine. Kad je 1432. godine umro ban Nikola Frankopan naslijedili su ga njegovi sinovi,zvani Banići. Po nagovoru biskupa sklopili su u Modrušu 1449. sporazum o podjeli imanja i pravu nasljeđa. Vinodol, koji je dva i pol stoljeća bio jedinstveni feudalni teritorij, razdijeljen je 1449. na više gospodara iz frankopanske obitelji, koja se podijelila na osam loza. Grobnik je dobio Stjepan II. (1416-1481), hrvatski ban, kapetan Kranjske, oženjen s Izotom d'Este (+1456). Obitelj njegove žene imala je rodbinske veze s njemačkim obiteljima, čiji su se posjedi nalazili preko Kupe. Nasljedio ga je njegov sin Bernardin (1453-1530). Godine 1544. Stjepan Frankopan sklopio je ugovor sa šurjakom Nikolom Zrinskim o zajednici dobara i uzajamnoj pomoći protiv Turaka. Ta je zajednica potrajala do 1550. godine, kada je Stjepan svojoj sestri Katarini ustupio gradove Ozalj, Dubovac, Grobnik, Bakar i Hreljin. Stjepan je kasnije naknadno darovao Grobnik braći Jurju, Nikoli i Krsti Zrinski, sinovima Katarine i Nikole Zrinskog. Nakon gušenja zrinsko-frankopanske urote, Grobnik je konfisciran, te su njime od 1671. do 1691. godine upravljali Ugarska komora i Adam Zrinski. Godine 1692. Adamova je udovica Marija Katarina Lamberg svoju polovicu vlastelinstva prepustila Unutarnjoaustrijskoj komori u Grazu, koja je ubrzo od Ugarske komore kupila i ostali dio imanja. Godine 1727. Komora je Kataloncu grofu Raimundu de Villane Perlasu, markizu od Rialpa i tajniku Karla III, u zamjenu za njegova imanja u južnoj Italiji prodala Brod na Kupi, Grobnik i Ozalj. Raimunda Perlasa nasljedio je njegov sin Franjo, koji je 1766. navedene posjede prodao Teodoru Batthyányju. Njega je 1812. godine nasljedio Josip Antun, a njega 1828. godine sinovi Gustav i Kazimir. Vlastelinstva Brod, Ozalj i Grobnik sekvestrirana su kao mađaronska imanja 28. studenoga 1848. godine, no već u rujnu 1849. Gustav Batthyány podnio je banu Jelačiću molbu za povrat imanja. Jelačić je podržao molbu pa je Zagrebačka županija 1. prosinca iste godine donijela odluku o ukidanju sekvestara na polovicu Gustavovih imanja. Gustav je ujedno postao i upravitelj sekvestriranog imanja svojeg brata Kazimira, koji je zavrijeme revolucije bio baranjski veliki župan, a 1849. godine emigrirao u Tursku, te odande u Pariz, gdje je i umro 1854. godine. Gustav je Brod, Ozalj i Grobnik preuzeo u siječnju 1850. godine. Tri godine poslije je Antun Vakanović, u ime Austrijske komore, pred Županijskim sudom u Rijeci, podigao tužbu protiv Batthyányja tražeći isplatu prihoda od dijela imanja koji je pripadao Kazimiru. Konačan se ishod tog procesa ne zna, no zna se da su Brod, Ozalj i Grobnik u posjedu Batthyányja ostali do 1872. godine, kada su prodani kneginji Viktoriji Thurn-Taxis. Godine 1924. godine z posjeda je izdvojen grad Grobnik te je postao svojina Općine. Posjed je nacionaliziran 1945. godine.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 9

Post broj:#3  PostPostao/la kobler » 5.6.2011, 10:24

Ovo je barokni dvorac Mayer iz 17.st.

Oprosti, moram ispraviti: ovo je plain-vanilla Majur - znači imanje na osami, čista agrikultura i čisto hrvatski izraz. Prvotni vlasnik je bio Frankulin (Franculin de Francolon), ako me sjećanje ne vara, Francesco.
Zadnja izmjena: kobler; 5.6.2011, 10:40; ukupno mijenjano 1 put/a.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la kobler » 5.6.2011, 10:39

...
Čitava je Gro(b)inština bila pod mađarskom vlasti - konkretnije obitelji Batthyany - ali oni nisu ni navraćali niti se pretjerano briinuli o dvorcu Mayer (ili Majur, kako ga neki zovu), već su za njih to radili upravitelji...

Uprkos činjenici da su vlasnici tada bili Battyany, Grobnička gospoštija bila je dio Hrvatske, a s Mađarskom je bila u personalnoj uniji (putem kralja), onako kako se to govori za Rijeku.
Inače, ova grana Batthyanya bila je "austrijska", iz Beča.

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#5  PostPostao/la luka lik » 5.6.2011, 11:14

A jel pod kakvom zaštitom ili nešto?

Jer unatoč devastaciji još uvcijek je dosta sačuvan i lako ga je i obnoviti,šteta da tako profana građevina nije pod zaštitom (ako nije)

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#6  PostPostao/la luka lik » 5.6.2011, 11:18

Može li usput tko od vas napisati kratki opis dvorca pa ću objaviti na Wikipedi :zastava:

gost

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 5.6.2011, 12:11

koliko mi je poznato iz priče službene osobe općine Čavle (pitao sam ga pred par godina jer me isto tako zanimalo!) - kaštel je popola vlasništvo privatnih osoba, jedna održava svoj dio i stanuje u njemu, a druga ništa ...
nisam siguran, ali mislim da nije ni pod kulturnom zaštitom ... ali ne miješajmo se Kobleru u posao, on će ipak znati bolje :mrgreen:

Ovo Mayer - Majur stoji i u mom postu ... a da je Mayer to stoji na službenim stranicama općine Čavle, ako nije istinito, trebalo bi ih izvijestiti da dezinformiraju građanstvo, pa nek napišu istinu!

a povijest Grobničkog vlastelinstva je iz Grobničkog zbornika! Valjda je istinita?! Kobler?

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Re: Grobnik-nepoznati kaštel

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 5.6.2011, 12:37

Građevina je fenomenalna. Treba je pod hitno urediti kao atrakciju. :slikanje:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la kobler » 5.6.2011, 17:47

...
nisam siguran, ali mislim da nije ni pod kulturnom zaštitom ... ali ne miješajmo se Kobleru u posao, on će ipak znati bolje :mrgreen:

Ovo Mayer - Majur stoji i u mom postu ... a da je Mayer to stoji na službenim stranicama općine Čavle, ako nije istinito, trebalo bi ih izvijestiti da dezinformiraju građanstvo, pa nek napišu istinu!

a povijest Grobničkog vlastelinstva je iz Grobničkog zbornika! Valjda je istinita?! Kobler?

Zvonili ste, milorde?
Jest, taj dvorac je pod izravnom zaštitom Ministarstva kulture. Zar tako i ne izgleda!? :pušiti:
Fala Bogu da o tome ne moram brinuti.

Kad bi se htjelo, grad/općina Čavli našao bi načina kako pokrenuti stvari. I suvlasnik (onaj koji ne brine) isto. Onaj koji brine, zaslugom države i zakona dobro je isparaliziran.

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#10  PostPostao/la luka lik » 5.6.2011, 23:08

Pa zar nemaju neke stručne ljudi koji bi prepozanli vriejdnost građevine,mislim ne moraju bitri nužno "iz grada" može biti netko s faksom iz okolice,mislim da baš nikoga ne tangira :ne znam:

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#11  PostPostao/la luka lik » 5.6.2011, 23:10

Možda da lokalpatrioti pokrenu stvar :ne znam: da netko napiše članak za novine (ne bi bilo prvi put...) :ne znam:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 5.6.2011, 23:45

Novac je bitan, naravno da bi svatko volio vidjeti ovo uređeno kao i masu drugih stvari.

Pošalji dopis općini Čavle ili Jelenje ( vidi pod koju općinu spada) da bi volio ovaj objekt da se uvrsti u turističku ponudu dotičnog kraja , tko zna možda se trgnu i pokrenu.

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#13  PostPostao/la luka lik » 6.6.2011, 10:39

Dobro a hoće li mi ga netko pomoći napisati,jer nemam iskustva s time,mislim da nekako nije dovoljno "želim da se dvorac Majur (Meyer) uvrsti u turisdtičku ponudu",potpisati ću sebe tako da nikoga ne pletem ako netko ne želi... :ne znam:

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Čavle

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 21.7.2015, 15:33

Podčudnić- dvorac Mayer

Podčudnić dvorac Mayer.JPG
Podčudnić dvorac Mayer.JPG (126.89 KiB) Pogledano 2809 puta

vidimo ga na dijelu karte Grobnika iz 18,stoljeća
klikni za veći prikaz
Podčudnić dvorac Mayer na karti iz 18st.jpg

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 22.7.2015, 20:15

Vežičanka može lokacija na G.E , jer nemam pojam gdje se ovo nalazi, pa da znamo.

Sljedeće

Vrati se na: Jelenje