Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle

općina Jelenje
Broj stanovnika: 5 321
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Re: Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle

Post broj:#16  PostPostao/la Vežičanka » 22.7.2015, 20:42

Na kart s Googla, označeno crvenim

Podčudnić-ruševina.JPG
Podčudnić-ruševina.JPG (141.34 KiB) Pogledano 2213 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#17  PostPostao/la Adamić » 22.7.2015, 20:47

Hvala! :gore
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#18  PostPostao/la Adamić » 26.7.2015, 22:31

Bio sam danas vidjeti "dvorac" i mogu reći da sam prvo produžio s autom pokraj njega jer ga nisam primjetio :lol: , drugo ne znam odkad su slike iz uvoda ali to nije tako na mojim slikama. Uopće nije ništa romantično, ulazim kroz neka neka dvorišta, osjeća se smrad nečega , oko mene svugdje lavež pasa, ma evo slika...

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (1).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (1).JPG (204.5 KiB) Pogledano 2182 puta

Ispred su olupine auta i ljudi žive u objektu do.

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (2).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (2).JPG (220.85 KiB) Pogledano 2182 puta

Valjda su ga dobili s dvorcem.

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (3).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (3).JPG (253.15 KiB) Pogledano 2182 puta

Neuredan okoliš

Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (4).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (4).JPG (198.28 KiB) Pogledano 2182 puta

Ovo je lijepo. Iznad je konj, koji me je cijelo vrijem promatrao.
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (5).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (5).JPG (187.23 KiB) Pogledano 2182 puta

Ova zgrada desno nikako ne paše ovdje...
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (6).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (6).JPG (219.28 KiB) Pogledano 2182 puta

Pogled odozgo. Dakle u onoj zgradi netko živ.
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (7).JPG
Ruševina dvorca Mayer u Podčudniću, općina Čavle (7).JPG (189.51 KiB) Pogledano 2182 puta

Zaključak. Ama baš ništa spektakularno izvana. Da, dalo bi ga se možda renovirati. Prema onoj staroj karti što je stavila Vežičanka vidi se da je bio površinom velik i oblikom dostojan divljenja. Danas je devastiran i to traje i dalje. Da se ukloni ona stambena zgrada i "dvorac" otvori prema cesti , te da ga se da u funkciju nekakvog muzeja. Treba vidjeti , stare slike ovog "dvorca" ako tko ima neka nam stavi . Treba izvagati sve kulturne i povijesne činjenice ovog objekta pa donijeti odluku treba li uopće Čavlima ovakvo nešto. Zasad riječ "dvorac" nikako ne stoji ovom objektu , kaštel da.

Toliko od mene. Hvala na pažnji.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#19  PostPostao/la Vežičanka » 27.7.2015, 06:23

Adamić napisao:Bio sam danas vidjeti "dvorac" i mogu reći da sam prvo produžio s autom pokraj njega jer ga nisam primjetio :lol: , drugo ne znam odkad su slike iz uvoda ali to nije tako na mojim slikama. Uopće nije ništa romantično, ulazim kroz neka neka dvorišta, osjeća se smrad nečega , oko mene svugdje lavež pasa, ma evo slika...

:lol:

Adamić napisao:Ova zgrada desno nikako ne paše ovdje...

Pogled odozgo. Dakle u onoj zgradi netko živi.

Ta zgrada desno je zapravo druga simetrična polovica dvorca koja je kako se vidi "obnovljena" na balkanski način i tu netko živi. (Desno je ako gledaš s gornje strane, ako gledaš s ceste, onda je lijevo)
Kako piše u gornjim postovima, dvorac je u privatnom vlasništvu, 2 su vlasnika. U jednoj polovici vlasnik živi i tu stranu je "obnovio". Drugi vlasnik je svoju stranu zapustio i obrasla je bršljanom.
Osim toga sve je to skupa previše zagušeno zgradama, betonizacija u zamahu kao i u samoj Rijeci i bližoj okolici.

Što se tiče romantičnih prvih slika , može se tako slikati da se vidi samo lijepo.
Ako je pod zaštitom Ministarstva kulture, trebali su nešto poduzeti zajedno s općinom Čavle.
Jer obje strane građevine izgledaju loše. Ruševna strana s bršljanom je romantična ali očito propada, a o drugoj strani ne treba trošiti riječi.

dio karte Grobnika iz 1800. god. Vidi se područje na kojem piše Majer

karta 1800.JPG

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#20  PostPostao/la Vežičanka » 21.12.2015, 23:52

Fotografija iz "Ilustrovanog lista" 1914.
Meni izgleda kao da je to uz dvorac Mayer a ne uz Frankopanski grad. Ako nije premjestit ću post u temu Grobnik.

Grobnik 1914.jpg
Grobnik 1914.jpg (218.54 KiB) Pogledano 2118 puta

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#21  PostPostao/la Adamić » 22.12.2015, 08:48

Čini se da odgovara ! :gore

Cok
Gost
Gost

Post broj:#22  PostPostao/la Cok » 11.6.2016, 13:33

Radi se o utvrđenom podvorcu - "marofu" - majuru (odatle naziv "Mayer" koji se upotrebljava na priloženom zemljovidu iz 18. st.). Počeo ga je po nalogu kneza Jurja IV Zrinskog 1599. graditi upravitelj grobničke gospoštije Ludovik Čikulini (Chiculini). Njega je ubrzo pokosila kuga, pa ga je na položaju naslijeđuje brat Julije, koji je dovršio gradnju podvorca poslije velike turske provale i pljačke 1600.

Prethodni

Vrati se na: Jelenje