Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Najljepši zaljev Kvarnerić

Općina Kostrena
Broj stanovnika: 4 179
rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 20

Najljepši zaljev Kvarnerić

Post broj:#1  PostPostao/la rzbasnik » 1.10.2015, 08:50

Oblaci i sunce iznad Učke i Kvarnera.jpg
Oblaci i sunce iznad Učke i Kvarnera.jpg (134.58 KiB) Pogledano 2980 puta
Pogled na Kvarnerski zaljev i Učku
Pargaračan
------------

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Re: Najljepši zaljev Kvarnerić

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 1.10.2015, 09:52

Stvarno je najljepši zaljev Kvarnerić! :gore

Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 1

Post broj:#3  PostPostao/la Liburnian » 1.10.2015, 12:53

Slažem se da je najljepši. Ali se ne slažem oko imena. Na slici je Riječki zaljev, koji je dio Kvarnerskog zaljeva. Još je uobičajeni naziv Kvarner, iako je u užem smislu Kvarner između Istre i Cresa, a Kvarnerić je ispod Krka. Ispravite me ako griješim. Općenito su pojmovi Hrvatsko primorje, Liburnija, Kvarner loše definirani pa se krivo smještaju, za razliku od Like, Slavonije ili Dalmacije. Pola Zagreba misli da je Rijeka u Istri.

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 1.10.2015, 14:29

Tako je Liburnian, Kvarnerić je ispod Krka, nisam provjeravala do sada.

Wikipedija https://hr.wikipedia.org/wiki/Kvarneri%C4%87

rzbasnik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 20

Post broj:#5  PostPostao/la rzbasnik » 1.10.2015, 15:55

Svako jutro kad ustanem iz kreveta imam sreću da prvo pogledam na more koje pripada Kvarnerskom zaljevu. Za mene je taj
zaljev prošlo jutro izgledao tako lijepo i smireno ispod oblaka i Učke, tako da sam ga emocionalno osjetio kao moj kvarnerìć (zaljević). Zato sam dobio inspiraciju kako da nazovem temu. Za mene je ovaj Kvarner moj najljepši kvarnerić, kojega promatram preko pedeset godina.
Neobično mi je drago da sam probudio u Vama lokalpatriotizam i zahvaljujem svima na komentaru.

:bravo:
Pargaračan
------------

sposaric
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 3

Post broj:#6  PostPostao/la sposaric » 1.10.2015, 18:54

Liburnian napisao:Slažem se da je najljepši. Ali se ne slažem oko imena. Na slici je Riječki zaljev, koji je dio Kvarnerskog zaljeva. Još je uobičajeni naziv Kvarner, iako je u užem smislu Kvarner između Istre i Cresa, a Kvarnerić je ispod Krka. Ispravite me ako griješim. Općenito su pojmovi Hrvatsko primorje, Liburnija, Kvarner loše definirani pa se krivo smještaju, za razliku od Like, Slavonije ili Dalmacije. Pola Zagreba misli da je Rijeka u Istri.

Ovakve komentare volim, jer se ima o čemu raspravljati. Ma gdje bio, kad se ujutro probudim i ne vidim Učku, znam da nisam doma! Slažem se glede imena Riječki zaljev. Čini mi se da se svuda po svijetu rabi upravo ime najvećeg grada u ovakvim konfiguracijama, odnosno na dubokom i širokom zalazu mora u kopno (zaljev). Istom podsjećam da ne postoji npr. Splitski, već Kaštelanski zaljev valjda zbog onih sedam naselja koji imaju pridjevak "Kaštel", a danas su dio Splita.
Lat./tal. inačica Kvarner ima svojih povijestnih razloga, mada među starijim domaćim piscima (Kumičić, Laginja, Katalinić Jeretov, Car Emin, Nazor...) taj se naziv ne spominje ili vrlo rijetko.
Naziv Hrvatsko primorje je političkog karaktera, ali s razlogom, meni osobno ne smeta, mada se taj pojam doslovno može rabiti od Savudrijske vale do Prevlake. Liburnija je samo djelomice opravdan naziv, no, ne moram valjda objašnjavati da je to povijestno područje od rijeke Cetine do rijeke Raše.
Dakle, ja sam za naziv Riječki zaljev.
Ah, da, ima jedna simpatična pučka predaja o nazivu Lika. Jedna bolesna djevojčica od koje su i roditelji digli ruke namjeravala se je utopiti u rijeci, no, ta rijeka bi je uvijek izbacila na kraj. Žalosna je otišla doma, a kad su se roditelji vratili sa polja ugledali su je rumenu u licu. Sljedećeg dana je ponovno pokušala, ali dogodilo se je isto. I tako iz dana u dan, postala je sve rumenija, živahna, počela je jesti, a jednog jutra roditelji je pitaju kamo ide, ona im odgovori: Idem po lika"! I tako je ta rijeka s vremenom dobila ime Lika, a zatim i čitava pokrajina... Ne vjerujte meni, nego pučkoj predaji, to je zdravo! :lol:

Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#7  PostPostao/la Liburnian » 3.10.2015, 18:45

sposaric napisao: Slažem se glede imena Riječki zaljev.

Mislim da smo se krivo razumjeli. Riječki zaljev je ono što vidimo sa prozora, omeđeno Opatijom (Liburnijskom rivijerom), Cresom i sjevernim dijelom Krka. Riječki zaljev je najgorniji dio Kvarnerskog zaljeva kao šireg pojma, baš kao i Bakarski zaljev. U Kvarnerski zaljev još spadaju: Kvarner (u užem smislu između Istre i Cresa), Kvarnerić (između Cresa i Raba), i dio Velebitskog kanala do Starigrada-Paklenice. Tu otprilike počinje Dalmacija, a isto tako Silba i Olib više gravitiraju Zadru nego Malom Lošinju ili Rijeci. Evo karta za bolju vizualizaciju.

Kvarnerski zaljev.jpg
Kvarnerski zaljev.jpg (351.17 KiB) Pogledano 2925 puta

Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#8  PostPostao/la Liburnian » 3.10.2015, 19:19

Još malo na ovu temu. Iako je Pag "umjetno" podijeljen između dvije županije, postoji "opravdanje" za to obzirom da je Novalja nekako sklonija Rijeci a grad Pag Zadru, što je zemljopisno gledano i logično.

Kvarner je opjevan u jednom od stihova Danteove Božanske komedije (Pakao, IX pjevanje, 114) i to je iredentistima bio jedan od argumenata talijanstva ovog prostora.
Stih ide: "Sì come Pola presso del Carnaro, che Italia chiude, e i suoi termini bagna" ili u prijevodu Mihovila Kombola: "i ko što su kod Pule, blizu žala gdje Kvarner među Italije pere".

Za Liburniju je zanimljivo da iako je obuhvaćala širok prostor od Raše do Cetine, a danas se uglavnom podrazumijeva uski prostor pod Učkom do mora.

Hrvatsko primorje je prostor od Corpus Separatuma (Ugarsko primorje) do austrijske Dalmacije u Austro-Ugarskoj monarhiji. Tehnički je i to dio Ugarske. Danas su to Crikveničko-vinodolska rivijera i Velebitski kanal, ili talijanski Canale della Morlacca (Morlacca- Crni Vlasi, preneseno Slaveni, vukodlaci, majmuni :lol: )

DoX
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#9  PostPostao/la DoX » 3.10.2015, 22:14

Da, otok Pag je podijeljen na 2 županije, sjeverni dio na Ličko-Senjsku (tablice GS) i južni na Zadarsku (tablice ZD).

Da li se itko sjeća kako je to bilo riješeno za vrijeme Juge? Koje tablice su tada imali Pažani?

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Post broj:#10  PostPostao/la milic » 4.10.2015, 08:06

Za vrijeme Juge tablice su bile (nisam 100% siguran) RI. U svakom slučaju nisu bile GS.
Inače, povijesno Pag je bio podijeljen na način da je najsjeverniji dio od Novalje (koju stari Lunjani zovu Nevalja) prema sjeveru pripadao Rabu, a južni dio gradu Pagu.
Daj balu mali!

DoX
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Post broj:#11  PostPostao/la DoX » 16.10.2015, 20:25

Meni isto nešto smrdi da su oni u Jugi imali RI tablice, ali nisam 100% siguran, zato pitam.

Zadnji/a bumpirao/la rzbasnik on 16.10.2015, 20:25.

Vrati se na: Kostrena