Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Gdje se nalazi ova crkva ? (Crkva sv. Romualda )

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Gdje se nalazi ova crkva ? (Crkva sv. Romualda )

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 20.5.2010, 21:14

Mislim da smo bili raspravljali o ovoj fotografiji ? Da li je to crkva koja je srušena na Mlaci zbog izgradnje ceste? Ili je to sasvim negdje drugdje.

Crkva sv. Romualda.jpg
Crkva sv. Romualda.jpg (111.8 KiB) Pogledano 1770 puta
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost

Re: Crkva , gdje se nalazi ?

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 20.5.2010, 22:00

Mislim da ti to nije to, ova djeluje puno starija dok je ona sa Mlake bila građena za vrijeme rata u tipičnom novocento stilu.

Nemam pojma koja bi ovo bila... :ne znam:

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Re: Crkva , gdje se nalazi ?

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 20.5.2010, 22:12

A onda je vjerojatno okolica Rijeke. To je fotka sa izložbe Akvizicija.

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Re: Gdje se nalazi ova crkva ?

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 20.5.2010, 22:25

Mislim da je ovdje riječ o crkvi koja je posvećena Rijeci, a ne da se nalazila u Rijeci, jer po mojem skromnom i slobodnom prijevodu ispod piše o sjećanju na strast Rijeke (Fiume) sa kriptom i Božijim oltarom.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 20.5.2010, 22:37

Mislim da nije jer uz ovu crkvu bila je i slika Kapucinske. Znači te crkve postoje ovdje.

dsc01836e.jpg
dsc01836e.jpg (58.06 KiB) Pogledano 1770 puta

luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 13

Post broj:#6  PostPostao/la luka lik » 22.5.2010, 20:26

To je možda neki od projekta za kapucisku crkvu na Žabici.

gost1

Post broj:#7  PostPostao/la gost1 » 23.5.2010, 07:11

A je li kome palo na pamet da se možda radi o jednom od projekata za crkvu Sv. Romualda i S.S.? Teren mi nekako nalikuje na onaj kod crkve na Kozali...

Osim toga, i ovaj natpis "...cripta ai morti" - kripta poginulih u Prvom svj. ratu nalazi se upravo u crkvi Sv. Romualda.

gost

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 23.5.2010, 08:21

lappino napisao:A je li kome palo na pamet da se možda radi o jednom od projekata za crkvu Sv. Romualda i S.S.? Teren mi nekako nalikuje na onaj kod crkve na Kozali...

Osim toga, i ovaj natpis "...cripta ai morti" - kripta poginulih u Prvom svj. ratu nalazi se upravo u crkvi Sv. Romualda.

Vidiš, to bi moglo bit, još bi se na sličnu konfiguraciju terena mogla nadodati i dosta velika sličnost s crkvom na Kozali - konture, izgled tornja i cijele crkve su skoro jednaki samo što je promjenjen stil, pa je sadašnja crkva u novocento stilu.

luce
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 2

Post broj:#9  PostPostao/la luce » 23.5.2010, 12:54

Malo sam tražila na googlu, crkva na Kozali i na starim slikama izgleda isto kao danas. Možda Drenova?

gost1

Post broj:#10  PostPostao/la gost1 » 23.5.2010, 14:10

Po meni se stvarno radi o projektu crkve na Kozali - znači ne o nekakvoj dovršenoj građevini, već o crtežu zamišljene crkve.
U konačnici, imajući u vidu vrlo "napredan" izgled crkve na Kozali, zapravo mi je drago da je suvremeniji nacrt prevladao nad ovime na slici.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 23.5.2010, 16:30

Lappino imaš pravo , promijenjen je projekt isto kao što je to bio slučaj sa Kapucinskom gdje je Zvonik koji se trebao uzdizati iznad glavnog pročelja nije realiziran.

Da to je crkva sv.Romualda. Neki elementi se mogu vidjeti da su ostali. Dvorište je isto ispred crkve, zvonik je sa iste strane ali promijenjen , ispod crkve je kosturnica vojnika palih u Prvom svjetskom ratu koja se i spominje na prvoj slici.

roman catholic church Fiume (1).jpg
roman catholic church Fiume (1).jpg (116.12 KiB) Pogledano 1778 puta

Crkva kako je nekoć izgledala ,izgrađena je 1936.
roman catholic church Fiume (2).jpg
roman catholic church Fiume (2).jpg (69.06 KiB) Pogledano 1778 puta

roman catholic church Fiume (3).jpg
roman catholic church Fiume (3).jpg (40.33 KiB) Pogledano 1778 puta

roman catholic church Fiume (4).jpg
roman catholic church Fiume (4).jpg (69.24 KiB) Pogledano 1778 puta

roman catholic church Fiume (5).jpg
roman catholic church Fiume (5).jpg (53.22 KiB) Pogledano 1778 puta

roman catholic church Fiume (6).jpg
roman catholic church Fiume (6).jpg (61.38 KiB) Pogledano 1778 puta

roman catholic church Fiume (7).jpg
roman catholic church Fiume (7).jpg (51.5 KiB) Pogledano 1778 puta

Hvala svima koji su sudjelovali u rješavanju ove zagonetke idemo dalje. :pozdrav:

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 23

Post broj:#12  PostPostao/la Gost » 28.5.2010, 05:01

Malo kasnim, ali dajem najbolje od sebe!! :pozdrav:

Jedino mogu potvrditi šta ste vi već ispravno zaključili. To je Crkva sv. Romulada i Svih svetih ili Tempio votivo.

Crkvu sv. Romulada i Svih svetih odnosno Tempio votivo projektirao je Riječanin Bruno Angheben 1926 kao dvojnu memorijalnu crkvu. U kripti su posmrtni ostatci talijanskih žrtava dvaju svjetskih ratova. Bruno Angheben i njegovi suradnici su u stvari napravili dva projekta, od kojih je onaj drugi prihvaćen. Projekt crkve na slici je gradska uprava smatrala previse staromodnim (tako sam negdje pročitao), i prihvačen je projekt u historicističkom stilu što je smatrano (valjda) modernije. U istom stilu izvedena je i sva oprema dvoranske crkve, baptisterija, kripte i zvonik, župnikova kuća i okoliš koji je bio predviđen za memorijalni park. Sa Brunom Anghebenon na projektu su radili i Riječani Romolo Venucci i Ladislao de Gauss.
Crkva je započeta 1928, a završena 1934.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 2.6.2011, 19:46

U kampanji koja je s tim u vezi vođena znatnu novčanu pomoć dala je tadašnja talijanska država, a i sam Mussolini je priložio tada znatnu svotu od 100 tisuća lira za gradnju kosturnice i zavjetne crkve.

Bila je to još jedna riječka zavjetna crkva s mauzolejem sagrađena u doba talijanske uprave, jer je na Kozali već postojao Zavjetni hram (Tempio votivo) sv. Romualda i svih svetih, podignut u spomen na poginule talijanske dobrovoljce tijekom pet dana riječkoga Krvavog Božića 1920. godine. Temeljni kamen za crkvu na Kozali “s kriptom za mrtve i s oltarom za Boga” blagoslovio je 17. studenoga 1929. riječki biskup Isidor Sain. Kripta s posmrtnim ostacima 458 vojnika bila je otvorena 16. ožujka 1930. godine, a 1934. godine na isti dan bila je dovršena gradnja crkve, koju je 9. rujna 1934. posvetio riječki biskup Antonio Santin.

----------------------------------------------------------
Ne razumijem, jer je dosta nejasno. Piše da je već postaojao Zavjetni hram na Kozali pa da se je išla graditi nova kripta i crkva. Znači prije crkve bilo je već spomen obilježje a nakon izgradnje crkve i kripte premješteni su onda vojnici unutra. :ne znam:

gost

Post broj:#14  PostPostao/la gost » 2.6.2011, 20:00

ne, prije nego su premješteni u kriptu, vojnici su bili pokopani na Kozali.
evo slike

lv2t.jpg
lv2t.jpg (194.54 KiB) Pogledano 1776 puta

drugog Tempia votiva nije bilo, osim ako tu ne kontaju kasnije srušenu crkvicu sv. Michelea na ulazu u Kozalsko groblje.

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori