Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

{NERIJEŠENO} Via Trieste 56 1944 godine

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Teme: 1

{NERIJEŠENO} Via Trieste 56 1944 godine

Post broj:#1  PostPostao/la Via Trieste 56 » 22.3.2017, 20:32

Pozdrav svima,

Od srca velika pohvala za ovu stranicu nikad ne bih rekla da je Rijeka ovako voljena od svojih :)
Priča je dugačka i pokušat cu je max. skratiti.Ako bilo tko od vas ima nekakvu informaciju koja bi mi bila od koristi bila bih vam neizmjerno zahvalna.
I naravno ako nekoga zanima nešto vezano za zgradu u Vukovarskoj ulici danas -nekad Via Trieste 56 rado cu podjeliti svoja saznanja.

Priča ide ovako:
Moja nona je 40-tih živjela u Rijeci ,njena posljednja adresa je bila upravo Via Trieste 56,radila je kod obitelji Corelli,koji su bili kako bi rekli gospoda.S njima je živjela njihova nečakinja koja je ujedno bila jedina prijateljica mojoj noni.I kako vec te stvari idu,mlade cure,Rijeka,rat,vojnici...i nona se zaljubila.Ljubav ko iz bajke,oni se vole,druze,planiraju...I tako jednog dana 1944 njega zove sluzba i ode on u rat.Dopisivali su se oni neko vrijeme i eto tako mu ona priopci sretne vijesti o trudnoći,on ima jednu želju ako bude djevojčica neka se zove Domenica po njegovoj mami.I onda bum bombardiranje Rijeke.Nona ne zna šta bi sama sa sobom sa svoje 23 godine i odluči pobjeci u Pulu.I kako to u ratu biva na putu prema Puli srecu je razni vojnici i prilikom nekog pretresa uzmu joj pisma i slike i zapale ih.Nona uspjeva sacuvati jednu zajednicku sliku,nje i njene velike ljubavi. Možete si zamisliti:rat,ona mlada,trudna,bez muža,konzervativno doba...Žena koja nije u braku ne može imati djete ...kako je vec bilo.Rodi se curica i nona je ostavi u bolnici i ode.Iz bolnice prebace djevojcicu u sirotiste.Majčinska ljubav očito pobjedi i nona nakon tocno 3 dana ode u sirotište i jednoj radnici ispriča svoju priču.Ona je potpuno shvaca i padne dogovor,djevojcica ce biti u sirotistu i biti ce dobro zbrinuta a nona je moze vidati svako dan koliko god zeli.I tako se nonin zivot svede na rad za vojsku i odlazenje u sirotiste.I opet bum Italija kapitulira sirotiste odlazi i odvodi djecu u Italiju.Nona mora uzeti svoju curicu na bilo koj nacin a jedini uvjet je da je u braku.I tako nona place na kolodvoru,u gradu gdje ne pozna skoro nikog,pride joj kondukter i pita je zasto place,ona mu isprica svoju pricu i on kaze:Ja cu se ozeniti s tobom,idemo po tu malu.Svaka mama ce razumjeti da je Nona pristala i tu se pojavljuje moj dobri Nono.Prošle su tako godine i mi nikad nismo posumljali da nasa teta nije 100% nasa teta :) Kad se situacija malo zakoplicirala,teta je htjela odgovore.Medutim odgovore nismo dobili tj.dobili smo ovu pricu koju sam vam napisala.Ona se navodno ne moze sjetiti imena ali ona 100% zna da su ga ubili jer ona je 100% sigurna da bi on nju našao da je živ i zato nema nikakve potrebe da mi njega trazimo.Nona je na zalost umrla i nove podatke nismo dobili.I tako smo se odlucili krenuti u potragu za gospodinom N.N a jedino sto imamo je jedna slika,1921 kao god.njegovor rodenja i njegova i njezina adress Via Trieste 56.Ja sam okrenula sve skupa naopačke,dobila sam popis vlasnika stanova u zgradi i jos svasta nesto ali nista konkretno.Da li možda netko od vas ima bilo kakvu ideju?Recimo da je on bio talijanski vojnik,da li mozda ima neka baza vojnika s fotografijama,ne znam bilo sto....Od srca hvala i veliki pozdrav svima :)

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 176

Re: Via Trieste 56 1944 godine

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 23.3.2017, 09:02

Popis vlasnika stanova možda ne znači mnogo jer lako moguće da vlasnici nisu svi živjeli u svojim stanovima nego su ih iznajmljivali.
Ali svaki podatak može biti dragocjen.
Kada bi bio popis unovačenih iz Rijeke sa adresom stanovanja, to bi bilo dobro. Samo gdje to potražiti?

Nisam baš od neke pomoći. Nadam se da će možda drugi imati neke bolje ideje.

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Post broj:#3  PostPostao/la milic » 23.3.2017, 09:35

Savjetovati se s Državnim arhivom u Rijeci. Ako "netko tamo" ovo ozbiljno shvati puno može pomoći jer puno znaju i još više imaju.
Sinoć sam pročitao ovu dirljivu priču i još jednom se uvjerio da su romani, filmovi... mala beba prema životu.
Puno uspjeha u potrazi za korijenima!
Daj balu mali!

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#4  PostPostao/la Via Trieste 56 » 23.3.2017, 19:36

Hvala vam od srca.Gospode koje rade u arhivu su mi masu pomogle ali moram ici jos jednom jer imam novijih smjernica.Svakako mi treba neki dokument sa slikom jer je to jedino sigurno sto imam ;) Toliko mi je rijecana pomoglo da nema rijeci skidam vam kapu.Jedino sto su trazili za uzvrat bilo je da javim novosti.U zgradi zivi jedna gosp.Blazic ako se ne varam bila je profesorica tada je bila djete ali se dosta toga sjeca medutim preko tel.rado prica ali me osobno ne zeli primiti i pogledati sliku.

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#5  PostPostao/la Via Trieste 56 » 23.3.2017, 19:38

Popis unovacenih hm... postoji li to?Hvala

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#6  PostPostao/la Via Trieste 56 » 23.3.2017, 19:57

Jos nesto ,surfajuci po forumu vidjela sam da clan aleksej ima rodbinu koja je zivjela u via trieste,zna li mozda netko na kojem broju?

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#7  PostPostao/la Via Trieste 56 » 23.3.2017, 19:58

Pardon Alexandar ne aleksej

Daluka

Teme: 10

Post broj:#8  PostPostao/la Daluka » 23.3.2017, 21:07

Ako je unovačen 44. onda je unovačen za potrebe wermachta, kako je Rijeka (Fiume) bila pod civilnom i vojnom upravom "Operationszone Adriatisches Küstenland" njemačke vlasti su imale isključivo i jedino pravo novačenja.
Za potragu bi mogla poslužiti web stranica http://www.volksbund.de/en/graebersuche.html

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#9  PostPostao/la Via Trieste 56 » 24.3.2017, 06:54

Odlican podatak hvala.Nazalost nemam njegovo ime i prezime pa mi za sada ta stranica ne moze pomoci.Sad mi je jasnije zasto nona nije znala da li je bio u tal. Ili njem.vojsci.

mora
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#10  PostPostao/la mora » 7.4.2017, 12:56

Kako u opisu događanja piše "zove ga služba i ode u rat", nekako mi se nameće pomisao da bi mogao biti talijanski vojnik (ne da je tada unovačen, uspjeh bi bio izbjeći novačenje do 23. godine života u to vrijeme) i da odlazi nakon kapitulacje Italije. E sad, to povlačenje je bilo svakakvo za redovne talijanske vojnike. To što piše 1944. je okvirno pretpostavljam, oni su odazili krajem 43., a bombardiranja koja su nonu nagnala na odlazak počela su več početkom 44 kada je ona otišla iz Rijeke.

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#11  PostPostao/la Via Trieste 56 » 19.4.2017, 18:59

Malo kasnim si odgovorom :( sorry .S obzirom da je nona rodila u 11 mjesecu 44 a djete je 100% njegovo znaci da je u 2-3 mj.44 bio s njom u Rijeci.Po njenom ginekoloskom kartonu zacela je bas na njezin rodendan.

Poldi
Volim Rijeku
Volim Rijeku

Teme: 3

Post broj:#12  PostPostao/la Poldi » 22.4.2017, 02:45

Neznam dali si probala ali imas geneticki test na:

https://www.ancestry.com/dna/

ili

https://www.23andme.com/?utm_source=goo ... swodl2sF3w

jako puno ljudi to sad radi, pljunes na malu casicu i za par tjedana ti daju cjeli report, ja sam tako nasao na 100tine rodjaka, od drugog pa do 5tog koljena i vise, to ce ti bit naljbolje za napravit i imat ces odakle pocet.

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#13  PostPostao/la Via Trieste 56 » 24.4.2017, 23:53

Hmmm...zanimljivo :) Hvala

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#14  PostPostao/la Via Trieste 56 » 23.5.2017, 18:23

Lijep pozdrav svima....i dalje sam u potrazi pa sam odlucila postati njegovu fotografiju....ne znam mozda netko nekog prepozna... evo url slike: https://postimg.org/image/9zh2nuscz/

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#15  PostPostao/la Via Trieste 56 » 3.5.2019, 18:33

Dragi forumaši...Evo mislim da je došao trenutaka kada nakon toliko godina mogu reći da sam našla čovjeka kojeg sam toliko tražila.Talijanskog vojnika,zaručnika moje none.
Ovim putem željela bih se zahvaliti svim forumašima koji su pokušali pomoči.
Riječani skidam vam kapu.Svih ovih godina apsolutno nitko u Rijeci nije mi "zalupio vratima".Arhiv grada Rijeke me pratio u stopu,sve što su mogli napravili su.Građani su se raspitivali na sve strane.....Od srca još jednom svima jedno veliko hvala.
Sada još imam bitku u pronalasku groba no ako to usporedim s ovom potragom biti će to mačiji kašalj.
Ako se netko bavi ovim tipom istraživanja moram vam reći da imate Centar za povijesna istraživanja u Rovinju(bogata zbirka) kao i Societa Studi Fiumani koji također raspolaže bogatom zbirkom.Knjiga Le vittime di nazionalita italiana a Fiume e dintorni (1939-1947) sadrži anketne listiće svih potvđenih žrtava.

Iz mog istraživanja saznala sam da su talijanske vojnike nakon kap.Italije zarobljavali ili bi se oni sami predali,nekad sami a nekada i cijeli vod.Partizani bi ih tada slali na prvu liniju.To je bio slučaj s noninim zaručnikom koji je bio u Movimento popolare di liberazione-narodno oslob.pokret uhapšen je od strane Primorsko Goranske udarne divizije te je poslan u mjesto Plase gdje je poginuo od strane neprijateljske vatre u međusobnoj borbi.

Ako netko od vas zna nešto više o toj borbi bila bih vam jako zahvalna za info.
Zanima me i način na koji su slali mrtve nazad za Italiju,mislim ipak ima tu neki km,kako se tolika tijela nisu usmrdila?
Trenutno pokušavam saznati što su napravili s tijelom pa ako netko nešto zna bila bih zahvalna da to podijeli.

Hvala i veliki pozdrav svima

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori