Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

{NERIJEŠENO} Via Trieste 56 1944 godine

Prije svega dobrodošli na forum. U ovoj rubrici Vi pitate a mi, članovi foruma odgovaramo. Ako imate kakvo pitanje, koje ima veze s Rijekom i našim krajem, slobodno ga postavite. Stojimo svima na usluzi !
Za postavit pitanje trebate se registrirat, što je vrlo brz i jednostavan postupak u koji ćete se i sami uvjeriti.
Postavite pitanje i pretplatite se na odgovor.
Pogledajte RIJEŠENA i NERIJEŠENA pitanja.
Pravila foruma
Što bolje opišete naslov i vaše pitanje, to je veća vjerojatnost i da ćete prije dobiti odgovor. Vi kao autor pitanja možete označiti temu "NERIJEŠENO" ili "RIJEŠENO". Obavezno prilikom pisanja pitanja postavite opciju na NERIJEŠENO, s time će se vaše pitanje, prikazati u listi neriješenih pitanja, što još više povećava odgovor. Pretplatite se na temu, opcija je pri dnu svake teme. Ne stavljajte slike s drugih poslužitelja za pohranu sliku, koristite našu opciju za umetanje privitaka .
Hvala Vam na pitanju i nadamo se, da ćete što prije dobiti odgovor na vaše pitanje i biti zadovoljni s njime. Ukoliko ste dobili traženi odgovor, označite temu kao "RIJEŠENO".
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Re: Via Trieste 56 1944 godine

Post broj:#16  PostPostao/la Adamić » 3.5.2019, 18:35

Hvala na zanimljivoj povratnoj informaciji. :gore

Lp
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Teme: 1

Post broj:#17  PostPostao/la Via Trieste 56 » 3.5.2019, 19:46

Nema na cemu

Daluka
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 8

Post broj:#18  PostPostao/la Daluka » 5.5.2019, 19:01

Via Trieste 56 napisao:...I tako jednog dana 1944 njega zove sluzba i ode on u rat.

Via Trieste 56 napisao:Iz mog istraživanja saznala sam da su talijanske vojnike nakon kap.Italije zarobljavali ili bi se oni sami predali,nekad sami a nekada i cijeli vod.Partizani bi ih tada slali na prvu liniju.To je bio slučaj s noninim zaručnikom koji je bio u Movimento popolare di liberazione-narodno oslob.pokret

Ima tu nekih suprotnosti.
Najprije kažeš da je otišao na poziv 1944., zatim spominješ predaju talijanskih vojnika partizanima što je bilo karakteristično za period neposredno nakon kapitulacije Italije (09.1943.) i hapšenje od strane partizana što je opet nelogično s obzirom na antifašističke sklonosti osobe i njegovo članstvo u "Movimento popolare di liberazione" logično bi bilo da se je on sam priključio antifašističkom pokretu kao simpatizer.

Via Trieste 56 napisao: uhapšen je od strane Primorsko Goranske udarne divizije te je poslan u mjesto Plase gdje je poginuo od strane neprijateljske vatre u međusobnoj borbi.

Iz gornje rečenice dalo bi se zaključiti da znaš ime nonota.
Kad spominješ Plase i stradavanje misliš na veljaču 1944. ili travanj 1945. godine?

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#19  PostPostao/la Via Trieste 56 » 5.5.2019, 20:24

Pozdrav,
Ovaj prvi dio je kada nisam imala ništa osim nonine priče.
Teško je bilo sve skupa spojiti s malo info. i slikom kao jedinim čvrstim osloncem.

Te podatke imam iz listova potvrđenih žrtava,na kojima piše da je bio zarobljenik 13 Primorsko Goranske udarne divizije.Također piše da je poginuo u unakrsnoj vatri 23-09-1944 u mjestu Plase-Kraljevica.Piše da je bio pripadnik Movimento popolare di liberazione.

Sad čekam da vidim što ću još dobiti od dokumenata,zanima me što je bilo s tijelom,gdje je odveden?I naravno sve što još mogu saznati.

Daluka

Post broj:#20  PostPostao/la Daluka » 6.5.2019, 10:52

Via Trieste 56 napisao: piše da je poginuo u unakrsnoj vatri 23-09-1944 u mjestu Plase-Kraljevica.

B R. 141
IZVJEŠTAJ ZAPOVJEDNIŠTVA GLAVNOG STOŽERA DOMOBRANSTVA OD 26. SEPTEMBRA 1944 . O NAPADU JEDINICA NOVJ NA VIROVITICU I ZLOBIN
DNEVNO IZVJEŠĆE Ia BROJ 270/44 OPERATIVNOG ODJELA MINISTARSTVA ORUŽANIH SNAGA
Kraljevica: Podhvatne postrojbe odteretile su obkoljeno uporište Zlobin ( 8 km i.s.i. Kraljevice) , koje se održalo i pored težke borbe s premoćnim
neprijateljskim snagama

ZAPOVIJEST ŠTABA 13. DIVIZIJE NOVJ OD 23. SEPTEMBRA 1944. PODREĐENIM JEDINICAMA ZA NAPAD NA ZLOBIN
ZAPOVIJEST ŠTABA 13. DIVIZIJE XI KORPUSA NOVJ ZA DAN 23. SEPTEMBRA 1944.
...
NAREĐUJEMO:
III brigada: Napasti će neprijatelja u njegovom uporištu Zlobinu ...
II brigada: Bez dva bataljona ...
Grupa odreda: Bez I odreda koji je pridodat II brigadi će sa dva bataljona, II odreda ...
Artiljerijski divizion: Za ovu akciju upotrebi/ti će se dva-brdska ...
43. divizija: Po svome pristanku želi da učestvuje,
Mjesto štabova: Štab Divizije nalaziti će se na Brdu. Štab III brigade istočno od Zlobina, na putu koji vodi za Zvirjak. štab II brigade nalaziti će še sjeverno od Plasa kod kote 1616. štab II odreda kod Krastena na putu. Mjesto Artiljerijskog diviziona na Brdu — kota 968.

IZVJEŠTAJ ŠTABA 13, DIVIZIJE OD 7. OKTOBRA 1944. ŠTABU 11. KORPUSA NOVJ O NAPADU NA ZLOBIN
ŠTAB XIII. DIVIZIJE NARODNOOSLOBOD. VOJSKE HRVATSKE Broj 745 Dne 7. X 1944.
Operativni izvještaj o napadnoj akciji na uporište Zlobin 23. IX. 1944.
ŠTABU XI. KORPUSA . NOVJ.
Dostavlja se izvještaj o napadu na neprijateljsko uporište Zlobin 23. IX. 1944 god., sastavljen na osnovu naređenja Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske op. br. 440 od 10. XI 1943. god
...
2) Napad na Zlobin izvršila je III. brigada — svega 3 bataljona, ojačana sa dva bacača II. brigade, a potpomognuta art. divizionom od 2 brdska, 1 poljskim i 3 protukolska topa. Grupa odreda i II. brigada (bez dva Bataljona) osiguravale su operaciju, a 43. div. olakšavala je rad dejstvom posebnim pravcem.
...
9) Naši gubici: 20 mrtvih, 46 ranjenih, 23 nestala

Izvor: znaci.net

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#21  PostPostao/la Via Trieste 56 » 6.5.2019, 12:52

Hvala vam na ovoj info.
Ja nikako ne mogu doći do ovoga na toj stranici.
Nema šta nisam upisala u tražilicu...
Jako zanimljiva građa ali ja se baš i ne snalazim.
Kako da dođem do ovoga na izvornoj stranici?
Da li je moguće još kakav podatak tu naći?
Hvala vam od srca

Daluka

Post broj:#22  PostPostao/la Daluka » 6.5.2019, 16:52

ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA NOR-a. tom V - DOKUMENTI NOVJ - BORBE U HRVATSKOJ
knjiga 33, 34

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#23  PostPostao/la Via Trieste 56 » 8.5.2019, 09:34

Daluka hvala vam od srca :)

Daluka

Post broj:#24  PostPostao/la Daluka » 10.5.2019, 10:07

Pogledaj malo ovo
U koju postrojbu je bio mobiliziran?

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#25  PostPostao/la Via Trieste 56 » 13.5.2019, 15:41

Daluka veliko Hvala os srca...Odličan popis,no nema ga na njemu...Već sam polako štufa,kad legnem i sklopim oči samo mi imena i prezimena vojnika prolaze ispred :) Ubija me što taman kad mislim da sam negdje stigla bum ponovno dođem na početak.Krenula sam prije 10 god.samo sa slikom i kad sam napokon došla do imena i prezimena ponovno ne mogu naći.Slali su mi iz Sorrenta(gdje je navodno rođen)izvod iz Matice rođenih i naravno nema niti jednog pod tim imenom.Ostale matične još čekam jer je to valjda malo sporiji proces :) Neki su mi spustili slušalicu čim su čuli 2.Sv.rat :)
Došla sam na ideju da napravim popis svih koji su poginuli na taj dan na tom mjestu,sva sreća pa ih ima samo 5.Nitko nije točno službeno upisan,za neke piše da su umrli god.dana prije za neke god.dana poslje. Za neke piše da su poginuli na skoz drugom kraju zemlje,a za jednog niti ne piše da je umro.
Njegovo ime i prezime sam našla u knjigama 13 primorsko-goranska udarna divizija i još na popisu potvrđenih žrtava,iako na jednom piše Josip a na drugom Giuseppe ali prezime i mjesto rođ.su isti...ali neki službeni dokument nikako da nađem ili barem neke info koje bi me negdje odvele.
Oprostite što sam se malo raspisala ali ovo istraživanje me baš odnjelo,hvala još jednom od srca.

Daluka

Post broj:#26  PostPostao/la Daluka » 14.5.2019, 11:33

Via Trieste 56 napisao: na popisu potvrđenih žrtava,iako na jednom piše Josip a na drugom Giuseppe

Dali je to:
"Stoiano Giusepe, rođen 1924. godine, Napoli — Italija, borac 4. bataljona, poginuo 23. IX 1944. godine u s. Plaše — Sušak, sahranjen na položaju"

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#27  PostPostao/la Via Trieste 56 » 14.5.2019, 13:09

Mislim da je to to,ja nigdje nisam našla godinu rođenja,tamo di sam ja našla piše da je poginuo u mjestu Plase-Kraljevica.
Imate ručak od mene kad dođem u Rijeku.
Ono što sada trebam je pronaći bilo kakav dokument s imenom roditelja ili sa slikom kako bih mogla potvrditi da je to 100% on.
Vidim da ste puno bolji istražitelj od mene :) znate li u kojem smijeru da sad krenem.
Sad cu poslati u Napoli godinu rođenja.

Daluka

Post broj:#28  PostPostao/la Daluka » 15.5.2019, 12:58

Staurer Josip, rođen 20. II 1924. godine, Napoli — Italija, borac 4. bataljona, poginuo 23. IX 1944. godine kod Zlobina, sahranjen na položaju.
Stoiano Giusepe, rođen 1924. godine, Napoli — Italija, borac 4. bataljona, poginuo 23. IX 1944. godine u s. Plase — Sušak, sahranjen na položaju.

Sad vidim da na spisku poginulih borca 14. primorsko - goranske brigade postoje dva borca rođena iste godine u istom mjestu i poginuli u istom danu na približno istom mjestu.
Moguće da nije greška i da se radi o dvije različite osobe s obzirim da je brigada popunjena sa talijanskim vojnicima nakon kapitulacije Italije iz iste postrojbe i mobilizirani u isto vrijeme s obzirom na godište.

Via Trieste 56
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#29  PostPostao/la Via Trieste 56 » 15.5.2019, 23:34

Baš sam i ja taj spisak gledala,nisam primjetila tog drugog moram priznati ali gotovo sam 100% sigurna da se radi o dvije različite osobe.Danas sam baš kontaktirala udrugu antifašista.Obećali su pogledati u svom arhivu.A kažu da još uvijek ima živučih koji su u glavi bistri i raspolažu s puno info.
Rekli su mi da to "sahranjen na položaju" ne mora značiti da je još uvijek tamo,navodno su njih puno premjestili u obilježene grobove.
Mući me to što ga ima na skoro svim listama ali nema niti jednog službenog dokumenta.
Hvala vam puno na trudu.

Daluka

Post broj:#30  PostPostao/la Daluka » 16.5.2019, 11:19

Via Trieste 56 napisao:Danas sam baš kontaktirala udrugu antifašista.Obećali su pogledati u svom arhivu.
...
Mući me to što ga ima na skoro svim listama ali nema niti jednog službenog dokumenta.

Prava adresa za traženje bi bila VojnoIstorijski Institut Beograd ako si dobro proučila zapise iz onih knjiga trebala si uočiti rečenicu " Liste gubitaka dostavljanju se zasebnim aktom.".
Tu bi jako pomogli iz udruženja antifašista ( ex boraca, kad si već stupila u kontakt sa njima) sa svojim kontaktima s udruženjem boraca u Beogradu jer oni imaju puno lakši dostup do tih arhiva nego stranci. Za strance je duga procedura preko diplomatskih predstavništava, nemogu samo doć i tražiti neki dokument.

Ovakve fusnote su dobar trag za kopanje po arhivima:
1 Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu V.I.I., reg. br. 19-1/1, k. 913
1 Original (pisan, na mašini, latinicom) u Arhivu V.I.I., reg. br.14— 1/3, k. 913
Istražujući dokumenta o poginulim i nastalim borcima 14. primorsko-goranske brigade Hrvatske, prvenstveno sam se koristio originalnim
dokumentima iz arhiva Vojnoistorijskog instituta u Beogradu. To su bilježnice koje su vodili saniteti bataljona i sanitet 14. brigade. Ova dokumenta obuhvataju period od novembra 1943. do 15. maja 1945. godine.

PrethodniSljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Pitanja i odgovori