Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Groblje Trsat

Sva riječka groblja nekoć i sad.
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 274

Groblje Trsat

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 3.11.2009, 19:10

GROBLJE TRSAT

Površina groblja Trsat iznosi 34.035 m²
Broj sahranjenih do 31.12.2013.godine je: 20.500

Planske aktivnosti tijekom 2014. godine

• sanacija kamenog zida uz mrtvačnicu
• održavanje staza, zelenih površina i biljnog materijala te sadnja -nadopuna biljnog materijala

Groblje Trsat u Rijeci u Ulici S. Krautzeka otvoreno je 1901. g., a temelji se na kvalitetnoj regulatornoj osnovi. Na groblju se nalazi velik broj kvalitetnih grobnica i grobova po projektima eminentnih hrvatskih i lokalnih, riječkih i sušačkih, arhitekata i kipara (Rendić, Emili, Kolacio, Sila). Postoji i veći broj grobova osoba značajnih za hrvatsku povijest (Trnski, Ramous, Turković, Ružić i dr.). Unutar groblja sačuvana je oblikovna matrica regulatorne osnove, građevine i raster komunikacija. Usprkos uvođenju skromnih elemenata novijeg stilskog razdoblja, ukupni je arhitektonski korpus ujednačen, čak i u proporcijskim odnosima. Spomenička jezgra groblja smještena na niskom platou gdje su locirane najveće grobne kapele bogatijih sušačkih obitelji.
Grobna polja zasnovana su tako da ih obrubljuju vrjednije grobnice, zamišljene na trajno čuvanje, dok su se u sredini nalazili skromniji grobovi, koje je moguće zamijeniti ako budu napušteni. Ovakva koncepcija osigurala je očuvanje osnovnih elemenata i rješenje same osnove. Hortikulturno uređenje groblja kao spomen parka (zelenilo među grobnicama i pojedinim dijelovima groblja) predstavlja element oblikovanja cjeline i predstavlja važan spomenik pejzažne arhitekture.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Re: Riječka groblja

Post broj:#2  PostPostao/la gost1 » 10.7.2010, 03:55

Evo malo slika s trsatskog groblja...

gr2k.jpg
gr2k.jpg (137.03 KiB) Pogledano 9338 puta

gr3t.jpg
gr3t.jpg (133.47 KiB) Pogledano 9338 puta

I za kraj, jedan kuriozitet.
Na slijedećoj slici je grobnica koja se nalazi uz gornju cestu, ali u vrtu privatne kuće, zapadnije, izvan teritorije groblja. Meni je bilo rečeno da se nekoć groblje protezalo do tamo, ali da je bilo preseljeno. Ima li Joško nekih dodatnih informacija?

gr5.jpg
gr5.jpg (81.03 KiB) Pogledano 9338 puta

gost

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 10.7.2010, 07:25

Upravo tako Lappino.
Ova grobnica se nalazi uz cestu s desne strane, te je cijela livada na čijem se rubu ta grobnica nalazi bilo groblje - sad su zasađene neke voćke.

brajda

Post broj:#4  PostPostao/la brajda » 27.10.2011, 15:13

: stara Lijep pozdrav (1. post za sidro;) !
Imate li ikakvih tragova o starom trsačkom groblju (onom prije 1901.), na/uz Fratarsko koje je kasnije korišteno za ispašu krava, boravište legendarnog magarca, a sada je voćnjak s kojeg nikom upoznatom ne pada na pamet poželjeti griz voćke ... ?

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 27.10.2011, 15:27

Prvi post, pa groblje : lud
Ajd` dobro.
Nešto smo ga spominjali, treba pretražiti gdje. Riječanka je postavila pitanje u svezi toga. Ali sigurno da treba dublje kopati...i naći neki novi podatak.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost1

Post broj:#6  PostPostao/la gost1 » 27.10.2011, 15:31

nikola napisao:
... Ali sigurno da treba dublje kopati...

Znakovito, kad se priča o grobljima... :mrgreen:

brajda

Post broj:#7  PostPostao/la brajda » 27.10.2011, 16:46

:čitati: pa, blizu je Sisveti ... ;)
vrijeme kad se sjecamo nasih predaka i odajemo im postovanje. U mom slucaju, to je moguce samo 2-3 koljena unazad pa shvacate poriv & interes... :putopisac:

kigor

Post broj:#8  PostPostao/la kigor » 28.10.2011, 09:07

Dal je u Rijeci postojalo jedno dijecije groblje?
Najme radim na jednom obiteljskom stablu i imam jednu osobu koja je umrla u Rijeci izmedu 1912-1918. Nije pokopana u obiteljskoj grobnici na Kozali gdje je pokopana uza i sira obitelj.

kobler
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 8

Post broj:#9  PostPostao/la kobler » 28.10.2011, 09:55

Ne, nije. Nikad. Za umrle u to doba trebaš vidjeti Matični ured u Rijeci (Riva).

gost

Post broj:#10  PostPostao/la gost » 28.10.2011, 10:59

kigor napisao:Dal je u Rijeci postojalo jedno dijecije groblje?
Najme radim na jednom obiteljskom stablu i imam jednu osobu koja je umrla u Rijeci izmedu 1912-1918. Nije pokopana u obiteljskoj grobnici na Kozali gdje je pokopana uza i sira obitelj.

imaš evidenciju pokopanih i u Upravi groblja, mislim.
osim toga, na Kozalskom groblju postojao je dio groblja za DJEČJE GROBOVE , u to sam sto posto sigurna.
sjećam se da me pokojni nono vodio i pokazao taj dio groblja.
e sad, dal postoji i dan danas četrdesetak godina kasnije- :ne znam:

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 28.10.2011, 18:41

Naravno, i na Drenovi postoji dio groblja gdje se pokapaju djeca, karakteristično po bijelim križevima. Ali nikada nije postojalo posebno dječje groblje.

brajda

Post broj:#12  PostPostao/la brajda » 29.10.2011, 00:02

Što se tiče dječjeg groblja, na Trsačkom je groblju bio jedan dio samo za dječje grobove, čini mi se da su ga zvali Anđelići ili nešto slično (provjerit ću), ali su ga prekopali i isparcelizirali. :cry: Tamo je bila pokopana i tatina sestrična, pa ću provjeriti i s njenom sestrom ovih dana...

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#13  PostPostao/la nikola » 30.10.2011, 11:40

brajda napisao:: stara Lijep pozdrav (1. post za sidro;) !
Imate li ikakvih tragova o starom trsačkom groblju (onom prije 1901.), na/uz Fratarsko koje je kasnije korišteno za ispašu krava, boravište legendarnog magarca, a sada je voćnjak s kojeg nikom upoznatom ne pada na pamet poželjeti griz voćke ... ?

Uf, jedva naš`o...

viewtopic.php?f=49&t=1531

gorgoroth

Post broj:#14  PostPostao/la gorgoroth » 7.12.2011, 11:08

S trsatskog
trsatsko groblje  (1).jpg
trsatsko groblje (1).jpg (179.12 KiB) Pogledano 9315 puta

trsatsko groblje  (2).jpg
trsatsko groblje (2).jpg (140.17 KiB) Pogledano 9315 puta

milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Teme: 6

Re: Groblje Trsat

Post broj:#15  PostPostao/la milic » 8.6.2014, 18:55

Kako sam često na Trsatskom groblju, :lol: godine čine svoje, pronalazim mnoge zanimljive grobove koji me dozovu, najčešće, svojim izgledom. Obično je to, meni već prepoznatljiv, stil s početka ili prve polovice XX. stoljeća.
Onda malo proguglam doma. Pa se zaprepastim kako ništa ne znam o povijesti i o značajnim ljudima koji su povezani s mojim gradom. Tako ja, pomoću grobova, dolazim do znanja. 8-)
Pa evo jedan primjer o tome.

Obitelj Frémont

02614 005.jpg
Trsatsko groblje familija Fremont
02614 005.jpg (277.21 KiB) Pogledano 9296 puta

Pa malo proguglajte.

Vidjet ćete da se isplati.
Germain, Eugene i Charles (djed, sin i unuk) su bili pravi harteraši.
Daj balu mali!

Sljedeće

• Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Groblja