Gradski muzej Idrija smjestio se u gradu Gewerkenegg,koji dominira starim dijelom grada:

Idrija danas vjerojatno ne bi postojala da u 15. stoljeću na ovom području nije otkriven vrlo bogat izvor žive. Legenda kaže kako ju je otkrio seljak Škafar ulijevajući vodu iz bunara u kantu, vidjevši neki sjaj u vodi. Pokušavši ponijeti kantu otkrio je da je tako teška da je nije mogao ni maknuti. Otišao je u Škofja Loku i tamo su otkrili kako je riječ o živi.
U pet stoljeća postojanja rudnika, rudari su iskopali preko 700 kilometara rovova.Najdublji rovovi su bili iskopani do 380 metara dubine ili 33 metra ispod razine mora.
Zbog svih tih zanimljivosti o živi,a i zbog činjenice da na ovim našim prostorima imaju jedini stalni postav o Rapalskoj granici potegnuo sam i ja do Idrije.
Merkur-simbol žive i Idrije:

Zanimljiv je ovaj stol sa posudom ispunjenom živom i željezna kugla koja na njoj pluta.
Zašto,pitate se.
Litra žive teži čak 13,56 kg,pa je zbog svoje velike gustoće skoro dvaput teža od željeza.

Prostorija koja je mene najviše zanimala,iako je cijeli muzej prezanimljiv i vrijedan obilaska:

Ogromna karta Rapalske granice:

I detalj iz blizine:

Granični stub (cippo secondario) u punom sjaju:

Oznake na njemu:

Nazivi starih ulica u Idriji za vrijeme Talijanske okupacije:

Originalna ploča koja je ukrašavala zgradu "financa":

Nastavlja se...